Агенцията по храните унищожава 174 хил. кокошки носачки

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) започна умъртвяването на 174 хиляди кокошки носачки. Причината е констатирана инфлуенца при птиците в началото на юни. Фирмата “Андип – 92”, която е потърпевша от акцията, е второто по големина предприятие за производство на яйца в България и осигурява работа на 120 души. Във фермата има шест халета. 78 хиляди птици в две от тях са унищожени на 3 юни.

Според Андреана Павлова, собственик на фирмата, заболяването сред птиците е ликвидирано още в началото на юни и вече 31 дни няма заразени птици. Инкубационният период на заболяването е между 5 и 7 дни, а карантинният срок – 21 дни. По думите й през последния месец в предприятието е имало проверки от две комисии на БАБХ, но за това тя няма връчен констативен протокол – документ, който при предишни проверки е получавала в рамките на съответния ден.

Павлова твърди, че на два пъти й е отказано взимане на проби от останалите четири халета и изпращането им за изследване в референтна лаборатория.

„През последния месец срещнахме явна злоумишленост от БАБХ, които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие, както и в други подобни случаи на инфлуенца в България, при които животновъдните обекти бяха запазени. Например, след ликвидирането на птичи грип и след дезинфекцията. Решението на Агенцията рязко се промени без писмени мотиви и становище. Предприеха друг подход, а именно унищожаването на 174 хил. здрави птици“, казва Павлова.

В прессъобщение от БАБХ обясняват, че предприетите действия “се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“. Свободна Европа поиска проучването.

От БАБХ твърдят, че “във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева”. Собственикът на фирмата Андреана Павлова отрича до този момента да са й превеждани компенсации.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)