Авторката на „Клетва на първокласника“ специално за ЗАРАТА: Децата дават тържествено обещание най-вече пред себе си

niki_komedvenskaСлед като у професор Елена Налбантова се зароди идеята за написването и произнасянето на специална Клетва, която тържествено да се изрича от първокласниците, поетесата Ники Комедвенска написа текста. На 2 март миналата година тържествено я произнесоха малките ученици в Сливен. Ето какво разказа Ники Комедвенска специално за ЗАРАТА:

Как ви хрумна идеята? – разбрах, че инициаторите сте трима.

– Идеята е на проф. Елена Налбантова – професор по Възрожденска л-ра във ВТУ. Аз само написах текста на Клетвата.

Мислихте ли, че онаследявате по някакъв начин клетвата на чавдарчето от онези социалистически години?

– Категорично никой от нас не е имал предвид правилата на чавдарчета и пионерчета. Такава клетва полагат например първокласниците в Полша, но при тях тя е издържана в духа на рицарските нрави. Тъй като рицари у нас няма от 14 в., ние се обърнахме към периода на Възраждането, когато са се формирали идеалите на българите за държавност. Поради тази причина в първия куплет децата обещават да бъдат добри ученици, а във втория – да бъдат добри граждани на държавата България.

Мислите ли, че децата разбират силата на думите, написани от Вас?

– Текстът е съобразен с езиковите възможности на децата, т.е. те могат да разберат и осъзнаят значението на всяка дума, а емоционалният момент на самото произнасяне ще им остане като спомен дотогава, докато сами си дадат сметка, че знанието е свобода, а свободата е отговорност – към себе си, към обществото и към държавата.

[ad id=“255238″]

Какво в съвременната действителност Ви подтикна да напишете този текст?

– Ние разбираме, че светът се глобализира, но няма как да станеш гражданин на света, ако преди това не си осъзнал своята идентичност. Факт е, че държавните граници съществуват. Ние търсим обединение именно в понятието „гражданственост“. Това няма да реши всички проблеми, които възникнаха по времето на т. нар. Преход, но ще помогне на следващите поколения да оцелеят и да съхранят своята идентичност в една мултикултурна среда.

Как реагират на „Клетвата“ редови учители, директори, малките ученици и дори децата от подготвителните групи на детските градини, които са бъдещите първокласници?

– Клетвата беше положена за първи път на 2 март 2016 г. от първокласниците на Основно училище „Доктор Иван Селимински“ – Сливен. И родители, и учители приеха идеята с отворени сърца, което ни даде надежда, че инициативата може да се превърне в национална. Затова тази година всички първокласници ще дадат това тържествено обещание пред сливенската общественост, но най-вече пред себе си.

Каква е позицията на институциите към момента? Изпитват ли създателите лично удовлетворение от тази инициатива?

– С писмо за подкрепа до Президентската институция се обърна и Инициативен комитет от 19 общественици, свързани с културата, образованието и изкуството. Надяваме се, че президентът ще поеме патронажа над тази инициатива, така щото тя да достигне до всички училища не само в България, но и сред българските диаспори в чужбина.

Текстът на „Клетва на първокласника“ 

Очаквайте мнението  за „Клетва на първокласника“ на дългогодишен директор на едно от най-старите старозагорски училища, което е с традиции в приемането и обучаването на първокласници.

Още стихове от Ники Комедвенска прочетете ТУК


image0 (9K)