Австрия планира да ореже надбавките за деца живеещи в чужбина

Управляващата в Австрия коалиция между консерваторите и крайната десница възнамерява да ореже социалните плащания за деца, живеещи в чужбина.

[ad id=“225664″]

Правителството изрази убеждение, че подобна мярка не е в разрез с правилата на ЕС срещу дискриминация.

Премиерът Себастиан Курц заяви, че правителството ще ореже социалните помощи за децата на хора, пребиваващи в Австрия, ако тези деца живеят в чужбина, в страни с по-нисък стандарт на живот.

„В системата има една вградена несправедливост, че ако например две деца дори не живеят в Австрия, а в Румъния, това значи, че близо 300 евро на месец биват превеждани към Румъния, което се равнява почти на средния доход там“, каза пред репортери Курц, цитиран от Ройтерс и БТА.

[ad id=“263680″]

Детските надбавки зависят от възрастта на децата и броя им, но започват от около 114 евро на месец за единствено дете. „Ще постигнем решение на заседанието на кабинета така, че изплащанията на детски надбавки за чужбина да не са в същия размер, както досега“, заяви Курц.

По думите му приспособяването на тези плащания към жизнения стандарт в страната, където живее даденото дете, ще спести „над 100 милиона евро (на година)“.

Курц заяви, че обявената мярка е залегнала толкова бързо в правителствения дневен ред, тъй като е била една от най-лесните за подготвяне. Тя е част от по-обширна правителствена програма, предвиждаща да се намалят данъци, социалните помощи за бежанците, както и да се ограничи за пет години достъпът на новопристигнали имигранти до голяма част от услугите на социалната система.

[ad id=“225664″]

Австрия граничи с осем страни, включително Чехия, Словакия, Унгария и Словения, където заплатите са значително по-ниски. Източноевропейците представляват голям дял от работната ръка в някои сектори като здравния и строителния.

За 2016 г. австрийската държава е превела 273 млн. евро в чужбина за страни от ЕС и Европейското икономическо пространство, под формата на социални плащания за 132 000 деца.

Миналата година Европейската комисия разкритикува Германия заради подобно намерение да ореже детските надбавки, което впоследствие беше изоставено.
dir.bg


image0 (9K)