Австрия: Искаме затваряне на границите между България и Унгария. Границата с Турция не се пази

Искаме да затворим границите между България и Унгария, защото по Балканския маршрут продължават да пристигат твърде много хора. Това каза австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил и съобщи, че вече се изработва план за действие.

Доскоцил поясни, че неговата страна възнамерява заедно с няколко средно – и източноевропейски държави като Полша, Унгария, България и Чехия да вземе допълнителни мерки за укрепване на граничния контрол. За тази цел до края на април ще бъде изработен план за действие. Вече е ясно обаче, че изброените държави искат да затворят границите между България и Унгария, казва Доскоцил и добавя: „Там все още почти безпрепятствено се прехвърлят хора от Турция”.

Точно преди една година беше затворен така нареченият Балкански маршрут, в резултат от което числеността на бежанците в балканските страни и в Средна Европа рязко намаля. Днес обаче Доскоцил смята, че все още много бежанци и мигранти минават през тези граници. „Балканският маршрут не е затворен”, казва той пред „Билдцайтунг”. „Ако сравняваме положението с 2015 година, ние, разбира се, можем да се поздравим с успех, защото беше прекратено безконтролното придвижване”, обяснява министърът, но добавя, че не е постигнато нищо повече от това.


image0 (9K)