Австрийският президент атакува САЩ за натиска им върху „Северен поток-2“

Александър Ван дер Белен, федералният президент на Австрия, разкритикува позицията на САЩ по отношение на газопровода „Северен поток-2“, като отбеляза, че Вашингтон се отнася към Евросъюза „като към колония“, пише вестник „Известия“, съобщава „Фокус“.

„Американското правителство се отнася към Евросъюза и към отделни негови страни-членки, като към колония“, цитира руският всекидневник австрийския вестник Standard.

Според австрийското издание думите на президента Белен се отнасят и да действията на САЩ по въпроса с иранската ядрена сделка. За излизане от договора за ядрената програма на Иран американският президент Доналд Тръмп обяви през май 2018 година, а след това Вашингтон въведе санкции срещу Техеран.

Против проекта „Северен поток-2“, с който се цели да се осигури надеждна доставка на газ за Европа, са се обявили страните от Прибалтика, Полша, Украйна, която се страхува да не изгуби възможността за транзит през нейната територия на руското гориво, а също и САЩ, които планират да продават на ЕС своя шистов газ. Вашингтон призова Европа да се откаже от газопровода и заплаши със санкции фирмите, които участват в проекта по неговото изграждане.

Австрия обяви, че САЩ не са способни да спрат строителството на „Северен поток-2“.


image0 (9K)