Австралия обвини България за некоректен цитат от неин дипломат по казуса „Полфрийман“

България е интерпретирала и предала некоректно думите на австралийския дипломат Джон Филп по казуса с предсрочно освободения от затвора Джок Полфрийман, който все още е принудително държан в България.

Това става ясно от изявление на говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия, цитирано от местни медии, сред които „Сидни морнинг херълд“ и Ей Би Си.

Във вторник временно управляващият посолството на Австралия в Гърция Джон Филп се срещна с гравния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правсъдието Данаил Кирилов. В съобщението на сайта на правосъдното ведомство дипломатът е цитиран да казва: „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството.“

„Господин Филп не е използвал думите, които са цитирани“
„Господин Филп не е използвал думите, които са цитирани. Той е изразил редица опасения, включително риска външни фактори да повлияят на изхода (на казуса на Полфрийман), което и преди е посочвано като сериозно притеснение от страна на Австралия“, твърди говорител на австралийското външно министерство.

Според институцията съобщението на сайта на българското ведомство оставя впечатлението, че Австралия няма притеснения около случая с Полфрийман. Страната в действителност продължава да поддържа позицията си от миналата седмица, според която не би следвало фактори, различни от нормалните правни процедури, да имат отношение към казуса.

„Правните основания за задържането на Полфрийман в България остават неясни“
Джон Филп е „повдигнал въпроса, че правните основания за задържането на Полфрийман в България остават неясни и че в съответствие с решението за предсрочно условно освобождаване той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия“, казва още говорителят на външното министерство, цитиран от Ей Би Си.

Свободна Европа отправи официално запитване по този повод до пресцентъра на Министерството на правосъдието, но до момента няма отговор.

Осъденият за убийството на студента Андрей Монов Джок Полфрийман беше предсрочно освободен с решение на Софийския апелативен съд, което предизвика остри реакции на политици, роднини на убития и граждани. Съдебният състав, уважил искането за предсрочно освобаждаване на амстралиеца, беше подложен на атаки от политически партии и дори прокуратурата. Според редица юристи обаче решението на трилченния състав е взето съгласно закона.

Малко след освобождаването си, Полфрийман бе задържан отново и отведен в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където се намира и до момента. Българските власти вече декларираха, че той ще остане там до произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на главния прокурор за възобновяване на производството по предсрочното му освобождаване от затвора.

По-рано базираната в Ню Йорк неправителствена организация „Хюман райтс уоч“ призова българските власти да изяснят какви са законовите основания за задържането на австралиеца или да го освободят.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)