Абсурд, сътворен от Ердоган

Турция воюва в Сирия на няколко фронта. Единият е срещу кюрдите, които Ердоган преследва с истинско настървение – и така отслабва тъкмо онези сили, които са най-успешни в битката срещу главорезите на ИД. Що за абсурд?

Няколко цели преследва Анкара в Сирия. Турското държавно ръководство иска да свали сирийския диктатор Асад – човека, с когото в продължение на години поддържаше добри отношения. А след кървавите атентати в Турция започна да се бие и срещу т.нар. „Ислямска държава” – нищо, че преди това дълго си затваряше очите пред нейните терористични действия.

В същото време обаче Турция засили и атаките си срещу сирийските кюрдски милиции, като целта е да им попречи да утвърдят своя зона на влияние по протежението на южната граница. С други думи: Анкара води война на няколко фронта – при това на едно място, където са концентрирани най-различни интереси. И по всички личи, че за Ердоган най-важна е борбата срещу кюрдите. Преследва ги с истинско настървение. Като обсебен е от манията да ги повали.

Разгарянето на кюрдския конфликт в Турция ще доведе до нови кръвопролития, а турските атаки в Сирия неминуемо ще предизвикат ответни удари. Това определено не са добри новини за коалицията, която се бори срещу ИД. Защото воювайки срещу кюрдите, Турция отслабва тъкмо онези сили, които са най-успешни в битката срещу „Ислямска държава“. Що за абсурд е това? И в състояние ли е изобщо някой да се ориентира в тази каша?

Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)