Собствениците на една от най-големите електронни пощи: Абонатите незабавно да си сменят паролите

Абонатите на електронната поща „Yahoo“ („Яху“), които не са сменяли паролите си през последните две години, да го направят. Това посъветваха от компанията, която чак сега признава, че през 2014-та година са станали обект на хакерска атака. Преди повече от 2 години е била открадната лична информацията от близо 500 милиона клиенти на „Yahoo“. Предполага се, че са били присвоени имена, пароли, други данни за достъп до адреси в електронната поща, телефонни номера, както и датите на раждане на много абонати.

Хакерската схема обаче била разкрита едва в началото на август. Тогава потребител с прякор „Мир“ се регистрира нелегален сайт, известен в хакерските среди. Той се опитва да продаде лични данни и пароли на потребители, които са регистрирани в „Yahoo“. От компанията смятат, че хакерът е бил спонсориран от чужда държава. Според специалистите притесненията идват в голяма степен от това, че повече от 50 процента от Интернет потребителите използват една и съща парола в различните сайтове. Така при хакерска атака и достъп до данните, престъпниците лесно достигнат до банковите ни сметки и до още много лични поверителни данни.

Според представители на „Yahoo“ хакерът не е достигнал до банкова информация. Специалистите обаче съветват потребителите да бъдат внимателни и да не отварят непознати адреси или препратки. От „Yahoo“ твърдят, че се опитват да се свържат с хората, от които предполагат, че е била открадната лична информация.


image0 (9K)