АБВ: 300 000 души в администрацията са зависими от ГЕРБ

Управляващите използват изнесените звена на централното управление като политически инструмент. Държавата е с разрушена структура. В повече от 50 села няма нито един жител, в хиляда живеят до 50 души, убеден е лидерът на АБВ.

[ad id=“225664″]

„ГЕРБ имат 300 000 души в администрацията, които са политически зависими“, заяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков. Според партията е необходимо ново административно-териториално деление на страната, което да отговаря на променената демографска картина. Структурите на сегашното се използват, за да се назначават на хранилка свои хора, убедени са в партията.

7000 души са заети в изнесените звена на земеделското министерство, даде пример Румен Петков. И добави: „Няма земна сила, която да ме убеди, че те са ангажирани по осем часа пет дена в седмицата!“

[ad id=“263680″]

Неговият извод е, че „изнесените звена на централната администрация представляват изнесени политически органи“. Една агенция имала 262 изнесени структури – в почти всяка община. И този ресурс се използвал по време на избори.

„Държавата е с разрушена структура. В повече от 50 села няма нито един жител, в хиляда живеят до 50 души“, продължи с примерите Румен Петков. Затова АБВ предлага да има регионални звена с регионален съвет и регионален управител, които да се избират.

[ad id=“236993″]

Оптимизиране броя на общините, кметствата и районите в големите градове. В големите градове има пресищане с администрация. Това е политически инструмент за назначаване на близки и съратници, смятат в АБВ.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие Иван Аспарухов обърна внимание, че 67 общини не отговарят на критериите за община – да имат население над 6000 души. Тяхното население е под тази цифра.

„Само в 9 общини населението е над 100 000″, цитира данните на статистиката той. 5256 са общо населените места. В 162 села не живее никой.

Според Аспарухов общините са лишени от финансов ресурс, след като вече половината от данъците на физическите лица не остават при тях. И им остава да разчитат единствено на централния бюджет.

[ad id=“218548“]

„Дълбоко наведени, услужливо усмихнати с разтворени шепи, чакат да им се решат проблемите“, описа картината Петков.

„България не може да има повече от четири – пет региона, девет области. Това би ограничило политическата метастаза“, смята лидерът на АБВ.

„Това е наше предложение, искаме да възбудим тази дискусия, за да даде резултат“, уточни той.

[ad id=“236999″]

Румен Петков бе помолен да коментира искането на БСП на вот на недоверие за провала в политиката в областта на сигурността. По думите му притеснителни са две неща. „Първо, много цинично е да ползваш катастрофата с хеликоптера, за да искаш вот на недоверие. Никой не си е позволявал да използва това. Има неща, в които трябва да има мярка. Второ, този вот обезпечава присъствието на г-н Валентин Радев в МВР“, посочи лидерът на АБВ.


image0 (9K)