АБВ и още 6 партии заедно на евровота като „Коалиция за България“

ПП АБВ и още 6 партии ще се явят на европейските избори като „Коалиция за България“. Това стана ясно по време на пресконференцията в централата на АБВ, предаде „Фокус“. Формацията ще бъде председателствана от лидера на АБВ Румен Петков.

Партиите, които участват в „Коалиция за България“ са: ПП „Алтернатива за българското възраждане“, ПП „Обединен блок на труда Български лейбъристи“, Политическо движение „Социалдемократи“, ПП „Движение за социален хуманизъм“, ПП „Българска левица“, ПП „Българска партия Либерали“, ПП „Възраждане на Отечеството“.

По време на срещата беше представен политическият договор за сътрудничество, както и коалиционното споразумение между политическите сили. Формацията е обединена от единомислието за безпътицата и упадъка във всички сфери на живот в страната.

Рамковото споразумение на „Коалиция за България“ се обединява около пет основни цели: За силна държава и сигурност за гражданите, за завръщане на икономическия и политически суверенитет на България; за борба с бедността и демографската катастрофа, за социалната справедливост и повишаване на доходите; за гарантиране на енергийна сигурност на България; за възраждане на българското село; за общодостъпно и качествено здравеопазване и образование, за развитие на българската духовност и култура.

„Коалиция за България“ ще ражда и отстоява идеи, защото българската политика има нужда от това, каза Георги Първанов, президент на България в периода от 2002 до 2012 г. и основател на ПП АБВ.

„Поздравявам колегите за подписването на споразумението и създаването на коалицията с ясните програмни управленски ангажименти и разбира се за избраното име. В момента, в който се появи името на новата коалиция в публичното пространство, прочетох различни реплики и закачки“, коментира той.

„За нас тримата (с Румен Петков и Ивайло Калфин) това е сантимент. Преди 20 години ние с г-н Петков, заедно с проф. Кръстьо Петков, Николай Камов, Александър Радославов сме създавали една коалиция, която постави в основите си истински работещи ценности, както социални, така и национални“, посочи той. Според него обаче днес в българската политика има две тенденции при сформиране на коалиция – едната е на изолационизма и монопола, а другата е на работещите и равнопоставени.

„Ние ще бъдем източник на много идеи, на един същностен идеен дебат. Няма да влизаме в режима на скандали, каквито виждаме между двете основите партии и някои други парламентарни формации. Нашата нисша е друга, ние ще раждаме идеи, ще отстояваме идеи, защото българската политика има нужда от това“, изтъкна бившият президент.

Според него моделът на управление в страната трябва да се смени. „Ние сме алтернатива на двуполюсния модел на българската политика“, посочи още Първанов. По думите му политиците в страната не се ангажират с това да създават идеи, а скандали. Той отбеляза, че „Коалиция за България“ остава отворена за включването и на други политически партии в нея.

„Коалиция за България“ е перспективен модел, който излъчва стабилност и предсказуемост, заяви председателят на АБВ Румен Петков.

„Ние се обръщаме към нашите сънародници за подкрепа, представяйки стратегическа визия за развитието на страната и политическо-стратегическо споразумение, което гарантира съвместното ни участие в предстоящите европейски избори, местни избори, парламентарни и президентски“, обясни Петков.

„Българските граждани в „Коалиция за България“ трябва да виждат сигурност, стабилност, предсказуемост и готовност да се води политика на открит диалог и политики, които отговарят на обществените интереси и държавата“, заяви председателят на АБВ. „Коалиция за България“ е перспективен модел. Тя излъчва перспектива, стабилност и предсказуемост. Това са изборите, на които се явяваме заедно, но със същата енергия ще се готвим и ще участваме за изборите в местните органи за самоуправление, парламентарни и президентски, които предстоят до следващите европейски. И това трябва да е ясно за всички“, допълни Румен Петков.

Петков отбеляза, че все още не е избран водачът и участниците в листата на „Коалиция за България“ за европейските избори.

„Има повече от 25 номинации, които са излъчени от АБВ, „Българска левица“ и „Блока на труда“, но не искаме да коментираме теми в обществото, които не са изчистени между нас“, посочи той.

„Коалиция за България“ ще работи за промяна на Европейския съюз, подчерта Ивайло Калфин, член на НС на ПП АБВ.

„В политическото споразумение на „Коалиция за България“ са включени три цели и десет приоритета. ЕС дава възможности, които България до сега не е използва пълноценно, за да подобри живота на гражданите си“, посочи той.

Трите цели на споразумението са: 1. България трябва да отстоява националните си интереси. 2. затвърждаване на ролята на България като лидер на региона. 3. Отстояване на правата на всички българи, независимо дали живеят в България или която и да е друга европейска страна.

„Ние ще работим за промяна на ЕС. Той недостатъчно бързо и адекватно решава въпросите, както очакват гражданите. ЕС трябва да бъде фактор между САЩ и Русия за опазване на мира“, обясни Калфин, като отбеляза, че коалицията ще работи и за опазване на климатичните условия.

Той допълни, че трябва да има по-добра политика за борбата с бедността и социалната несправедливост. По думите му приоритетите на коалицията са насочени към премахване на двойните стандарти и заличаването на различията на регионите.


image0 (9K)