Яна Георгиева разбира, че е „мъртва“. Трябва да доказва по съдебен път, че е жива.

Яна Георгиева от Габрово е обявена за мъртва след като самоличността й е открадната в Германия, където е издаден и смъртният й акт. Жената е със спряна пенсия и права за лечение, трябва да доказва по съдебен път, че е жива.

69-годишната Яна Георгиева разбира, че е „мъртва“ преди месец и половина. Тогава пощаджийката, която й носи пенсията, я предупреждава, че от НОИ й спират парите.

Веднага тръгнах – да видят хората, че съм жива, споделя Яна Георгиева, цитирана от бТВ. На гишето жената разбира, че на хартия е починала на 8 юни в Германия. Тогава се сеща, че преди около 5-6 години е изпращала европейска здравна карта на българин във Фрайбург, който обещал, че ще я вземе на работа като чистачка. Мъжът бил познат на сина й.

Синът на Яна посочва, че той е откраднал личните данни на майка му и в продължение на 5-6 години в Германия друго лице се представяло за нея.
В началото на декември семейството е сезирало районната прокуратура в Габрово. До момента е установено е, че представената в Германия лична карта се различава съществено от тази, която притежава Я. Г., а в представеният дубликат на удостоверение за раждане има данни, които са различни от тези в актуалното удостоверение за раждане на Я.Г.
С оглед извода, че представените в Германия официални документи са неистински, ползвани са в чужбина от лице, което е чужденец, РП –Габрово изпраща материали по компетентност на Районна прокуратура – София.

По материали на OFFNEWS и 24 часа


image0 (9K)