Явор се е дрогирал с гаджето си Рая, би трябвало да е вече в затвора

Явор Бахаров, който миналата събота бе арестуван посред бял ден от полицията в Банско, след като бе спипан да шофира пиян и дрогиран автомобила си с висока скорост край хотел „Кемпински” в курортния град, вече би трябвало да е въдворен в затвора. 34-годишният актьор бе обвинен по чл. 343, алинея 2 и 3 от Наказателния кодекс за шофиране на автомобил след употреба на алкохол и наркотици, но излезе от ареста под гаранция от 5 хиляди лева.

Съмненията, че спрямо Явор Бахаров не се прилага закона в цялата му строгост, са били потвърдени от юристи пред „Уикенд”. Според тях талантливия актьор не би следвало да бъде пуснат под парична гаранция на свобода, тъй като е нарушил закона, докато все още е била в сила пробационната му присъда за хулиганство, постановена от съдия Мила Лазарова от Софийски районен съд.

Преди по-малко от година – на 3 март 2019-а, Явор Бахаров се озова за денонощие в ареста на „Г. М. Димитров”, след като бе задържан от екип на Първо РПУ на кръстовището на „Фритьоф Нансен“ и „Евлоги Георгиев“ в центъра на София. Тогава полицаите се отзовават на сигнал, подаден на телефон 112 от Пърсивал Петров. Минувачът станал свидетел на грубо отношение от страна на Явор Бахаров към приятелката му Рая Пеева, като според думите му  актьорът ударил шамар на гаджето си.

При опит на минувача да се намеси, Бахаров се нахвърлил върху него с юмруци и псувни. „Какво правиш тук!? Ще те убия, майка ти ще е.а!“, буйствал популярния актьор. Минути по-късно, когато ченгетата пристигнали и понечили да въдворят ред, Явор не се подчинил на полицейските разпореждания. „К´ви сте вие, че ще ви давам документите си!?“, репчел се на униформените служители на реда Бахаров.

Заради тази си изцепка, Явор Бахаров бе принуден да сключи споразумение със съда, признавайки се за виновен по обвинения в хулиганство с особена дързост. На 6 март 2019 г. актьорът се призна за виновен в съда и получи присъда от 9 месеца пробация с 12-месечен изпитателен срок. Според тази присъда, Бахаров се е разписвал два пъти седмично до 1 ноември 2019 г. в Първо РПУ и е посещавал психолог, а за да не премине присъдата му в ефективна е трябвало да мирува само още 1 месец – поне до 3-и март 2020 г.

„При положение, че в условията на пробация осъдения извърши друго престъпление, законът изисква той да влезе в затвора автоматично, за да излежи и старата си присъда – в случая затвор от 9 месеца”, категоричен е адвокат по наказателно право.

При Явор Бахаров ситуацията се усложнява и заради други негови сблъсъци със закона. Актьорът вече е бил съден и за шофиране в пияно състояние – през лятото на 2016 г. той е заловен пиян и надрусан в Созопол зад волана на автомобил. Този случай обаче не придоби медийна известност, тъй като изцепката на Бахаров се разбра впоследствие, след като той получи присъда от 6 месеца затвор с 3 години изпитателен срок.

Само допреди няколко месеца актьорът все още не бе получил шофьорска книжка и се придвижваше из улиците на София или с тротинетка, или със скейтборд. И макар тази му присъда вече да е изтекла, повторното му залавяне зад волана на автомобил с над 1,2 промила алкохол и с наркотици в кръвта би следвало да се разглежда от съда като рецидив.

Обвинението, повдигнато срещу Явор Бахаров след залавянето му в Банско, подсказва, че прокуратурата приема насериозно пиянското му досие, тъй като изрично е упоменато, че „нарушението е извършено в условие на повторност”. Това означава, че Бахаров следва да бъде осъден на 5 години ефективен затвор, като в тази присъда влиза и акумулацията от 9-те месеца затвор.

Според закона, за шофиране в пияно състояние присъдата е от 1 до 3 години затвор, а за наркотици – от 1 до 5. Прокуратурата в Благоевград ще настоява за максималната възможна присъда заради честите сблъсъци на къдрокосия актьор със закона.

За първи път Бахаров е задържан през лятото на 2011 г. за притежание на марихуана при рутинна проверка на столичната улица „Раковски“. Тогава полицаите откриха 2 грама марихуана в джоба на актьора и го пратиха за 24 часа в ареста. Впоследствие обаче актьора бе оневинен и не се стигна до дело, тъй като Софийската прокуратура окачестви случая като „маловажен

Колеги на Явор от актьорската гилдия разкриха пред „Уикенд”, че талантливият брат на Захари Бахаров е пристигнал в Банско ден преди задържането си с голяма компания приятели, за да кара сноуборд.

С Явор е била и приятелката му – актрисата от Младежкия театър Рая Пеева. В петък вечерта компанията на Бахаров е купонясвала до ранни зори в популярно заведение в Банско, където очевидно актьорът е приел солидна доза наркотици и алкохол.

На следващия ден Явор, вероятно нелягал, е задържан около 14,30 следобед в Банско, тъй като екип от патрулиращи полицаи забелязва как форсира автомобила си „Мицубиши”, създавайки опасност за преминаващите туристи.

При проверката е установено, че актьорът е с над 1,2 промила алкохол в кръвта си, както и че е употребявал кокаин и марихуана.

В неделя Явор Бахаров бе пуснат под парична гаранция от 5000 лева, а единствените му думи пред журналисти на излизане от ареста бяха: „Съжалявам, че притесних близките си”.

 


image0 (9K)