НАЙ-НОВИ:

Ще участва ли България в производственото преразпределение на световния бизнес?

Ще участва ли България в производственото преразпределение на световния бизнес? С добри данъчни условия и квалифициран персонал можем да привлечем инвестиции на компании, които закриват бизнеси в ЕС, посочи икономистът Ивайло Димитров

Деглобализацията представлява да се обърнем вътре към собствените си икономики и да се реиндустриализираме, за да сме максимално независими от трети страни. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът и анализатор Ивайло Димитров.

Светът беше станал прекалено глобален. Видяхме колко сме зависими от веригите на доставки от Китай, посочи той.

„Една от основните тенденции у нас след кризата ще е възстановяване на потреблението”, смята анализаторът.

По думите му трябва да свикнем, че коронавирусът ще остане с нас.

„Трябва да се свали психозата от последните два месеца, че това е поредната чума. Аз съм умерен оптимист, че това няма да се случи. Най-важното е да държавите да застанат зад малкия и средния бизнес”, подчерта икономистът.

Ивайло Димитров смята, че България има шанс да се класира в това производствено преразпределение на световния бизнес.

„С добри данъчни условия и с квалифициран персонал бихме могли да привлечем част от инвестициите на компании, които закриват бизнеси в развити страни в Европа”, убеден е анализаторът.

Според него в България сме добри в производството на компоненти и модули в машиностроенето, в биотехнологиите, както и в автомобилния сектор.

“IT секторът и други отделни български компании се справят добре в условията на криза”, изтъкна като преимущество Димитров.

Икономистът уточни, че Северна България трябва да се развие логистично и така ще може да изгради добри бизнес практики.

Той апелира и за изсветляване на българската икономика и преосмисляне на ролята на държавата във връзка с пазарната конюнктура. “Пари има, въпросът е дали се разпределят правилно”, твърди още Димитров. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Мъж на име Марин, подписал се като приятел на Милен…