Ще се покачва ли доларът през есента?

С настъпването на есенния сезон традиционно доларът се засилва поради търсенето от енерговноситeлите. Но през изминалата седмица се случиха допълнителни събития, които засилиха движението на щатската валута нагоре:
Федералният резерв на САЩ обяви в сряда, че планира да започне изпълнението на проекта през октомври, за да се намали отрицателния баланса : икономиката ще получи $ 10 милиарда по-малко, отколкото през септември.

[ad id=“225664″]

Според плановете на Федералния резерв, всеки месец обема на съкращения ще се увеличава, докато достигне 50 милиарда долара на месец. В същото време все още е неизвестно колко пари Федералния резерв планира да изтегли от пазара. Според прогнозите на председателя на Федералния резерв на Ню Йорк Уилям Дъдли, общото намаление може да достигне $ 2 трилиона до началото на следващото десетилетие.

Но това не е единственият подарък за притежателите на долари от Федералния резерв : преди края на годината можем да очакваме следващото увеличение на ставката на Федералния резерв, а през 2018 г. още три планиране увеличения.

С други думи – доларите в обращение ще бъдат по-малко, освен това Федералния резерв обявява по-високи лихвени проценти от днес. Което неизбежно ще доведе до ръст на американския долар в сравнение с други активи.

[ad id=“225664″]
Първото потвърждение на този сценарий е реакцията на инвеститорите. Европейската валута падна до Щатската с 0.8%, до $ 1.19 за евро.

Доверието на инвеститорите в укрепването на долара се нагрява и от икономическите  прогнози, че ръста  на икономическия растеж през 2019 г. се увеличава от 1,9 до 2%, а коефициентът на безработица намалява: от 4,2 до 4,1%.

Ето защо за някои валути обезценката беше сериозна за кратко време: Руската рубла в продължение на десет дни, загуби 2%, турската лира загуби 2.8% от стойността си, южноафриканския ранд – 2,6%, бразилския реал – 1%.
Основните жертви в тази ситуация са валутите на развиващите се страни. Разбира се усилването на щатския долар, както винаги не се харесва на вносителите, но от друга страна Китай, който държи резервите си в щатска валута, може да е доволен.

По материали от чуждия печат


image0 (9K)