НАЙ-НОВИ:

Шпиономания e обсебила Запада

Шпиономания отново връхлетя Запада, пише “Известия”. В статия, озаглавена “Холандски синдром”, вестникът коментира, че експулсирането на руски граждани от Холандия може да увеличи напрежението в международните отношения.

[ad id=”225664″]

САЩ повдигнаха вчера обвинения срещу 7седем предполагаеми агенти на руското военно разузнаване (ГРУ) заради кибератаки, по-специално срещу централата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага. Холандия обяви по-рано, че е експулсирала четирима от тези агенти с дипломатически паспорти през април, след като е осуетила действията им, припомня руският печат.

Реални доказателства няма и “засега нещата са на стадий полуфантазия”, коментира анализаторът Александър Асафов пред електронния вестник “ПолитЕксперт”. Обвиненията срещу Русия, че е замесена в кибератаки срещу Световната антидопингова агенция, ОЗХО и други институции, са част от план на Запада, целящ да поддържа актуална темата за “руската заплаха”, заявява пред “Известия” Константин Косачов, председателят на външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент. Според него координираните действия на Холандия и САЩ наподобяват по-скоро добре планирана провокация.

[ad id=”263680″]

Регионалното представителство на руската търговско-промишлена палата в страните от Бенелюкса и Франция коментира пред изданието, че инцидентът с експулсирането на руските дипломати ще увеличи напрежението между държавите, включително в икономическата сфера. Според ръководителката на мисията Елена Медведева може да бъдат застрашени руско-холандските търговски отношения.

По данни на руското посолство в Холандия днес кралството е на трето място сред външнотърговските партньори на Москва, изпреварвано само от Китай и Германия. При това Холандия е на втора позиция сред потребителите на руския износ, добавя “Известия”.

Конфликтът веднага доби междудържавно измерение, отбелязва “Комерсант”. В коментари за “агресивния акт от страна на Москва” НАТО и ЕС обещаха да засилят възможностите си в киберотбраната. Британските власти обвиниха Москва, че атакува външното министерство в Лондон и обявиха нови антируски санкции. А САЩ повдигнаха нови обвинения в кибернетични обири срещу седмината “хакери от Русия”, включително цялата “четворка от Хага”. Източник от руското външно министерство твърди: “Мракобесната политика на някои западни държави стигна до крайност”, посочва всекидневникът.

[ad id=”236993″]

“Независимая газета” цитира генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заявил на пресконференция след министерска среща на пакта: “Неуспехът на атаката в Хага показва засилването на нашия киберпотенциал. Ние ще реагираме, ще интегрираме националните киберпотенциали на страните членки на НАТО в нашите мисии”. Столтенберг изтъкнал също важната роля, която националните киберпотенциали на страните от НАТО играят в борбата срещу “Ислямска държава”. Алиансът “ще активизира съвместните си действия с ЕС в борбата с киберзаплахите”, уверил той.

ОЗХО благодари на Холандия за мерките по гарантиране на сигурността на организацията, чието седалище е в Хага. Говорител на ОЗХО заяви, че нейният технически секретариат взема мерки за защита от киберзаплахи, информира “Комсомолская правда”.

Според политолога Валерий Соловей, цитиран на сайта на руското радио “Бизнес Еф Ем”, една от причините за нови обвинения срещу Русия точно сега са наближаващите междинни избори за Конгрес на САЩ. По думите на негови “американски доверени събеседници” САЩ знаят, “че Русия този път няма да се меси, но ситуацията в Щатите е такава, че твърде вероятно” Москва ще бъде обвинена “в намеса. Сега тече подготовка за това”, добавят те.

[ad id=”218548″]

Украйна се възползва от случая и предложи Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН “заради кибератаката срещу сървърите на ОЗХО”, пише “Военное обозрение”. “Поредната планирана антируска акция на Запада с привличане на джобни режими”, резюмира списанието.

Ако съдим по хронологията на събитията и огласените факти, САЩ са могли да повдигнат своите обвинения още през юли, заедно с обвиненията по повод разбитата електронна пощта на Демократическата партия. Може би нещата са били забавени, за да демонстрира Вашингтон евроатлантическа солидарност в по-подходящ момент, отбелязва бивш руски разузнавач пред “Ведомости”. В друг материал вестникът намира обща черта във всички подобни случаи – Русия се опитва да поправи предишни провали или някак да отвърне на обвинения, отправяни от други държави.

[ad id=”236999″]

“Ако холандската и американската държава не си измислят обвиненията, руските тайни служби са били пратени да оправят нещата, да кърпят пробиви и/или да отмъщават за собствените си несполуки – със сваления самолет, с организираната употреба на допинг в спорта, с химическата атака в друга страна”, предполага “Ведомости”, цитиран от Би Би Си.

БТА Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
70-годишният мъж е намерен в безпомощно състояние във фургон в…