Шефът на Регионалната агенция по горите-София задържан за незаконна сеч

Става дума за организирана престъпна група от 5 души, която следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите

[ad id=“225664″]

Задържан е директорът на Регионалната агенция по горите-София за незаконна сеч. Това каза прокурор Ангел Кънев по време на брифинг в Специализираната прокуратурата по повод неутрализирана престъпна група за незаконна сеч на дървета, предаде агенция „Фокус“.

„Касае се за организирана престъпна група от 5 души, която следва структурата и йерархията на самата Изпълнителна агенция по горите. Ръководител на организираната престъпна група се явява директорът на Регионална агенция по горите в София. Член на групата е и директор на Държавно горско стопанство-София, който е организирал продажбата на дървесината. Останалите членове се явяват също длъжностни лица – т. нар. лесничеи или горски стражари“, заяви още той.

По думите му по делото са събрани множество доказателства, че същите участват пряко в добиването на изключително голямо количество дървесина – незаконен добив.

„В рамките на тази година групата е продала дървесина на стойност четвърт милион. Същата съществува от 2014 година. Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се месили по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на организираната престъпна група. Пряко са разпореждали неправомерно, превишавали са властта си, не са налагали санкции. Същата група изключително грубо отстранява конкуренцията си и в законната си, и в незаконната си част на дейността“, каза още той.

[ad id=“263680″]

„Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения за извършени умишлени палежи на имущества на лица, които са се опитвали да подадат сигнал срещу престъпната дейност на групата. Групата е била и въоръжена. Двама от членовете държат освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от 8 на брой, за които се е наложило включването на специалисти от Специализирания отряд за борба с тероризма. Множество претърсвания се извършиха по делото. Има множество свидетели. Същите хора са използвали страх и принуда по отношение на местните хора. Няма данни материалите да са изнасяни в чужбина. Продажбите са извършвани на територията на София-град, софийска област и благоевградска област. Намерените оръжия са незаконни“, каза още Кънев.

„Ръководителят на групата са взимали пряко отношение да не се стигне до разкриване на групата. За пряката дейност са използвали социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски марки или такива на уволнени служители. Незаконната сума пари е намерена в няколко от членовете на групата, но те имат купено движимо и недвижимо имущество. На прима виста никой от членовете на групата не може да докаже стандарта си на живот“, уточни той.

[ad id=“236993″]

В хода на разследването бяха открити десетки кубици незаконно придобита дървесина, добави заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

„В допълнение мога да кажа, че информацията за престъпната дейност постъпи през месец май 2018 година. В хода на оперативните издирвателни мероприятия бяха събрани данни и доказателства, които уличават лицата в свормирането на тази престъпна група. Длъжностните лица, които реално получават заплата от държавата са възприели горския фонд като бащиния, без да се съобразяват с никакви правила“, заяви още той.

„Придобитата незаконна дървесина се е реализирала в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за дървесина, на територията на която бяха открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно са продавани и дърва за огрев на частни лица“, каза още той.


image0 (9K)