Шефът на НЗОК: Системата на здравеопазването ще се срине до една-две години

„Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък“, категоричен е проф. Камен Плочев.

[ad id=“263680″]

„Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев в ефира на бТВ.

„Системата е зле конструирана. Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той е категоричен, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването. По думите му именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме „всичко се вижда”.

[ad id=“218001″]

„Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

„Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев.

Той е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

„ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

В студиото на „Тази събота” беше и д-р Галя Кондева, която коментира мораториума на лекарствата.

„Обсъждани са мерки за оптимизиране на разход. Вярно е, че чисто нормативно е разписано, че за определени лекарствени продукти ще има проследяване на ефект. Това е за първи път по решение на Националния съвет”, коментира Кондева.

По думите ѝ за миналата година има преразход за онкологични лекарства и са заплатени 327 млн. лв.

Тя поясни, че парите в бюджета винаги са били малко и се използват всички механизми, за да се справят с положението.


image0 (9K)