Шефът на МБАЛ – Велинград с фалшива диплома, отстраниха го

По искане на Районна прокуратура – Пазарджик съдът отстрани от длъжност управителя на „МБАЛ Велинград“ д-р Жеко Чешмеджиев.

Жеко Чешмеджиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за престъпления за използване на неистински документи в качеството му на длъжностно лице – управител на болницата, пред директор на РЗОК, гр. Пазарджик, през 2017 г. и през 2019 г., съобщават от прокуратурата.

Според съдебния състав оставането на обвиняемия на длъжността управител на „МБАЛ Велинград“ ЕООД, гр. Велинград, ще попречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото и поради тази причина го отстранява от длъжност.

Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Пазарджик в тридневен срок.

Досега д-р Жеко Чешмеджиев ръководеше болницата, въпреки че срещу него започна разследване миналата есен. Тогава Областната дирекция на МВР-сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ започна разследване срещу управителят на МБАЛ Велинград д-р Жеко Чешмеджиев. Установено е, че е фалшифицирал дипломата си по Здравен мениджмънт, без която реално той не може да управлява лечебното заведение, както и дипломи на лекари, чрез които болницата незаконно е „източвала“ пари от НЗОК. От медицинските университети в Пловдив и София, които уж са издали фалшифицираните документи за професионална квалификация на Чешмеджиев и лекарите от болницата му, категорично отрекоха медиците да са преминавали курсове и да са им издавани сертификати за тях.

От Български лекарски съюз също отрекоха да са издавали удостоверение за здравен мениджмънт на д-р Жеко Чешмеджиев. А това означава, че той не само че няма право да е управител на МБАЛ „Велинград“, но и ще носи наказателна отговорност за предоставяне на документи с невярно съдържание.

Медийни разследвания показаха и как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болницата.

dir.bg

 


image0 (9K)