НАЙ-НОВИ:

Шефът на ВМА: Налагаме пълна карантина за цялата страна, стане ли положението като в Италия

„Затварят се граници. Затваря се Европа спрямо САЩ“, това заяви шефът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Припомняме, че по-рано днес той заяви, че има нови 9 потвърдени случая на заразени с коронавирус. Всички те са от София.

„Все още европейските държави не са достигнали „платото“ на пика на коронавриуса. Всички усилия, които правителството правят е с цел да се ограничи инфекцията. Тя не може да се избегне, но нека поне се ограничи“, каза шефът на ВМА.

„При обстоятелства, които са подобни на Италия и ние можем да наложим карантина за цялата страна“, допълни проф. Мутафчийски. „Някои от пациентите все още не са пристигнали във Военна болница. Те са извикани. Става въпрос за четири от контактните лице, които са без никакви клинични оплаквания“, обясни шефът на ВМА.

„За ВМА най-тежко е състоянието на жената, която е била придружителка на дамата, която вчера приехме. Втората жена бе приета към полунощ. Във ВМА имаме 3 потвърдени случая. Общо са 9. Очакват се да пристигнат още двама от установените с положителна проба. Четирима души лежат в Белодробната болница. Те са от контактните хора на починалата жена“, каза още проф. мутафчийски.

Проф. Кантарджиев обясни, че в България се предприемат предпазни мерки още от януари месец. „Когато болните са над 80-годишна възраст и имат двойна бронхопневмония, причините на коронавируса, те имат нужда от дихателни апарати. При рязко влошаване като при съпруга на починалата се прави интубация и тогава да се подава кислород с апарат“, поясни проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че възрастните хпра трябва да сигнализират близките си и при най-малкия здравословен проблем, който изпитват, а не да допускат грешката на жената, която почина от коронавирус. „Да не правят като починалата жена, която е била толкова зле, че директно е припаднала в болницата“, каза още проф. Кантарджиев, който призова възрастните хора да пият повече витамин C и задължително да проветряват. А отворени прозорци трябва да има и в домовете на всички, както и в градския транспорт. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
"С руския президент Владимир Путин обсъдихме в телефонен разговор възможността…