Шефът на БАБХ Дамян Илиев еднолично разпоредил избиването на животни

„Има голям психологически стрес у хората. Колегите от ветеринарния сектор, искайки да изпълнят задълженията си, явно не го отчетоха“, заяви Цветан Димитров. По думите му това се дължи на слаба организация.

[ad id=“225664″]

Най-после бе посочено кой е лично отговорен за масовото избиване на животни в Ямболско – окончателното решение, според  зам.-министъра на земеделието, храните и горите Цветан Димитров,е разписано еднолично от директора на БАБХ  Дамян Илиев.

„Решението за евтаназирането на животни се взема от Агенцията по храните – БАБХ. Докладва се в „Ди Джи Санте“ (европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол – б.р.), от там идва становище, което се изпълнява.“ Това каза Димитров в сутрешния блок на бТВ.

„Окончателното решение е разписано само от директора на БАБХ Дамян Илиев“, заяви той, като уточни, че то не е било съгласуване със земеделското министерство.

[ad id=“263680″]

Димитров не можа да обясни, защо не е спазена инструкцията при борбата с тази болест, защо не са взети под внимание констатациите в доклада на експертите към Министерство на земеделието и храните.

„Колегите от Агенцията по храните се позоваха най-вече на Световната здравна организация за животните“, добави той.

По думите му избиването на животни е един от начините за действие при наличие по подобни опасни болести. Димитров каза, че не може да каже със сигурност дали това е било записано в решението.

„Пробата, дошла от Монпелие, категорично доказва, че има заболяване. Стремим се да овъзмездим труда на хората, за да могат да възвърнат нормалния си начин на живот. Вчера са преведени над 300 000 лв. обезщетения“, изтъкна зам.-аграрният министър. Димитров обясни, че обезщетението може да бъде получено или по банков път, или в съответните кметства.

„Има голям психологически стрес у хората. Колегите от ветеринарния сектор, искайки да изпълнят задълженията си, явно не го отчетоха“, посочи Цветан Димитров. По думите му това се дължи на слаба организация.


image0 (9K)