Шестима млади будители на Казанлък получиха признание в Града на розите

Дейци на образованието, културата, поддръжници на духовността в Казанлък изпълниха тази вечер залата на Дома на културата „Арсенал“, за да отбележат заедно Деня на народните будители.

Поздрав за празника отправи изпълняващата длъжността кмет Даниела Коева. „Динамичното ни съвремие има нужда от будители в най-широкия смисъл на тази дума. Днешните будители сте Вие!“, обърна се тя към присъстващите в залата. „Вие поддържате пламъчетата на родолюбие, на националното ни самочувствие и гордост. Пазите го с любов и безкористно. Пазите го, за да я има България“, приветства културните дейци на Казанлък Даниела Коева.

Тон за празничния концерт, организиран от Община Казанлък дадоха младите таланти в Града на розите. Шест даровити деца получиха признанието на своите съграждани с много усмивки, ръкопляскания и награди от Община Казанлък. 

Чрез Общинската програма за закрила на детето всяка година Община Казанлък предоставя едногодишни стипендии, в размер на 130 лв. месечно на изявени ученици от общината, постигнали високи резултати в областта на науката,  изкуството и спорта, в национални и международни конкурси, включени в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет за 2019г. Нарочна Комисия излъчи тазгодишните стипендианти – умни, талантливи, амбициозни, заслужили аплодисментите на своите съграждани. 

Младите будители – стипендиантите на Община Казанлък за 2019/2020 учебна година са:

Десислава Ангелинова Петрова,  7 ми клас на Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“. От 8 години се занимава с балетно изкуство, оценено с множество престижни отличия, които й дават право на общинска стипендия. 

Марина Миткова Станчева , 6-и клас на Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“. От малка има изключително голям интерес към изящното и приложно изкуство, успешно се изявява и в конкурси по литературно творчество. Наградата от Община Казанлък на Марина получи нейният баща, защото тя отново е заета с участие в конкурс, от който се връща с трета награда.

Милла Иванова Рачева, 4и клас на Основно училище „Георги Кирков“, гр. Казанлък. Любовта на Милла към книгите и литературата й донасят множество отличия през изминалата година от конкурси за поезия и проза от различни краища на страната. 

Нели Павлова Енева, ученичка в осми клас на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък. Носител  на множество престижни награди от национални и международни конкурси в областта на танцовото изкуство. 

Тома Николаев Вълков, 4и клас на Основно училище „Мати Болгария“. Талантът и постоянството от заниманията с пиано му донасят множество престижни награди от национални и международни конкурси по пиано. Тома печели отличия от четири конкурса, включени в Програмата за 2019 г. През учебната 2018/2019г. Тома е участвал в 14 конкурса и е спечелил 16 награди.

Фая Вескова Гератлиева, 3и клас на Основно училище „Свети  Климент Охридски“, гр. Крън. За крехката си възраст, тя притежава рядък талант на поет, автор на над 100 стихотворения, които се отличават с оригиналност, задълбоченост и позитивност. Пише, също така, приказки, разкази и есета. 

С красивите изпълнения на пазителите на народния фолклор и традиции от Танцов ансамбъл „Арсенал“ Община Казанлък благодари за труда и постиженията на младите таланти, които ще творят бъдещето на Града на розите, на „тихите герои на ежедневието“ – тези, които изграждат ума и талантите на Бъдещето на Казанлък – дейците на образованието и културата.

 

 


image0 (9K)