НАЙ-НОВИ:

Швеция настоява: Нашата оферта за “Грипен” е най-добрата за България

“Вярваме, че Gripen е най-подходящият вариант за България и българските ВВС и Швеция все още е готова да преговаря.” Това се заявява в официална позиция на Йоаким Валин, директор “Експорт и международни отношения” в Агенцията за отбранително имущество на Швеция (FMV).

“Уважаваме решението на българския парламент във връзка с процеса по придобиване на нов тип боен самолет. Въпреки това ние сме убедени, че шведската оферта носи повече предимства за България. Gripen е най-модерният изтребител на въоръжение днес, който се е доказал при провеждането на съвместни мисии на НАТО. Gripen е произведен в Европа, напълно съвместим е с НАТО и има ниски разходи през целия жизнен цикъл. Освен това шведската оферта е за напълно съвместим пакет от 10 изтребителя. Заедно с необходимото въоръжение и оборудване офертата е под първоначално одобрения от парламента бюджет от 767 млн. евро. Според доклада на експертната група към Министерството на отбраната Gripen е платформата с най-добри оперативни способности”, се казва още в позицията на Валин.

“Партньорството с Швеция би донесло ползи за българското общество като резултат от задълбочаващото се сътрудничество между двете държави. Продължаваме да следим процеса и оставаме на разположение за допълнителни разговори, в случай че България би искала да проведе такива”, пише още Йоаким Валин.

Вчера парламентът даде мандат на правителството на България да преговаря с правителството на САЩ за покупката на 8 нови F-16V Block 70, въпреки първоначалната оценка на експертите, че “Грипен” е по-добрият вариант за българските ВВС. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Възможно е сделката за покупката на американските изтребители Ф-16 да…