НАЙ-НОВИ:

Швеция изрази “разочарование и тревога” от решението на България да избере F-16

“Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.

Шведската държава изрази “голямо разочарование и тревога” от решението на българското Министерство на отбраната да прекрати едностранно преговорите с Швеция за закупуване на изтребители.

“С голямо разочарование и тревога научихме за намерението на българското Министерство на отбраната едностранно да прекрати преговорния процес с Швеция за закупуване на изтребители.

В рамките на ясно дефинирана тръжна процедура, съдържаща набор от прецизни критерии, българското Министерство на отбраната е стигнало до заключение, че Gripen е най-способната платформа по отношение на оперативната ефективност.

В допълнение, шведската оферта е значително под зададения бюджет, одобрен от българския парламент, като по този начин оставя съществен резерв за покупката на оръжия и оборудване, включително и такива, за които се искат лицензи от САЩ.

Придобиването на такива лицензи никога не е представлявало пречка за другите страни членки на НАТО, които летят на Gripen”, се казва в съобщение на шведската страна, цитирано от бТВ.

“Швеция предложи на България 10 нови изтребителя Gripen, напълно съвместими с НАТО и напълно в съответствие с техническите и оперативните изисквания, както и със зададените от страната бюджет и срокове за доставка.

С Gripen България може да има най-добрата в света ПВО защита с ракетата Meteor и българските ВВС ще могат да гарантират сигурността на българското въздушно пространство след само 24 месеца”, се казва още в него.

Реакцията дойде, след официалното съобщение от българската страна, че правителството е избрало американските F-16.

В същото време, американската “Локхийд Мартин” излезе с позиция, в която се казва, че компанията “приветства внасянето за разглеждане от Министерски съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на икономиката Емил Караниколов на доклад за избор на нов боен самолет за българската армия, който предлага България да започне преговори за закупуване на изтребители F-16 Блок 70 от САЩ”.

“Това е голяма новина за националната отбрана, индустрията и икономиката на България. Българските военновъздушни сили ще разполагат с един от най-усъвършенстваните бойни изтребители на въоръжение в НАТО. За икономиката и индустрията на България това ново дългосрочно партньорство със световен технологичен лидер като Локхийд Мартин ще донесе много ползи.

Ние сме готови да продължим да подкрепяме американското правителство и нашите български партньори по време на преговорите за сключване на договор.

“Локхийд Мартин” се ангажира пред България да работи съвместно с американското правителство по проучването на възможностите за намаляване на разходите в следващия етап от процеса по придобиване на изтребители.

Съгласно принципите на програмата за чуждестранни военни продажби (FMS), цената, посочена в писмото за предложение и приемане (LOA), се определя от американското правителство след консултация с компаниите и правителството, което придобива техниката”, пише още в текста. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...
 1. Откакто казаха, че ще купуваме F- 16 в русофилските групи е настанал голям смут. От един час не смея на коментари от тоз сорт:
  “Ебати мозъците, да пенсионират машина в експлоатация от август 1983 г. и да я заменят с такава въведена ПЕТ години по-рано!”
  Друг гений цитира Уикипедия, която се явява нещо като Библия в русофилските групи. Дори е направил сметка, за да ни обясни колко сме тъпи:
  “Окси-Водородни Газ-Генератори Ф-16 – първи полет 20.02.1978. Въведен в експлоатация през август 1978 година.
  Миг 29 е въведен през август 1983.
  1983 – 1978 = 5. Мисля (малко), че така е по аритметиката! ”
  Прав е човека, малко мисли. Според тази дебилна логика, да си купиш Мерцедес означава да си купиш кола от 1898 година, щото в Уикипедия пише: “На 1 Октомври 1898 „Даймлер-Моторен-Геселшафт“ поставя първия 4 цилиндров двигател в автомобил „Даймлер Феникс“ Клети идиоти! Еми да са ни честити F-16!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Как да помогнем на тялото след тежките коледни трапези? Стафидената…