„Човече, не мога“. Джендъри, носии, ракия и още екзотика от предизборната кампания

Промяната започва от Никола Козлево още на 27 май, а магистрала се строи лесно: „так-так-так“. Джендърът пък обитава предимно Северна Америка, Великобритания и се чувства отлично в Европейския съюз.

На фона на това Валери Симеонов е човекът, който спаси Българската ракия. Това са само част от опитите за предизборна агитация на ДПС, ГЕРБ, на държавния служител Александър Урумов, който е част от листата на ВМРО, и на присъдружните организации на НФСБ, които решиха да подкрепят бившия вицепремиер Симеонов.

Не липсваха и щедри предизборни обещания. Ярък пример за подобно е изказванетона Мустафа Карадайъ (ДПС) в шуменското село Никола Козлево. Той обеща, че на 27 май промяната започва именно оттам. Какво е общото между „промяната за Никола Козлево“ и изборите за евродепутати не стана ясно. Както не стана ясно и защо според Карлос Контрера от ВМРО на евровот трябва да се зове за изкореняване на мултикултурализма.

И този месец, както при всяка предизборна кампания, екзотика в опитите за спечелване на сърцата не избирателите не липсва.

Така например в ефира на БНТ лидерът на „Воля“ и водач на листата за евровота Веселин Марешки обясни народополезните си дела: „Хората ги приемат тези аптеки и бензиностанции като техни. Те формално са мои, но са на българския народ“.

Партията на Марешки се прочу в кампанията и с опита си за римейк на популярната приказка за неволята. Така на предизборен плакат с лика на Марешки бе поместен надпис: „Един човек имал проблем. Повикал неволята. Тя дошла, погледнала и казала: Човече, не мога. Викай Волята!“.

Плакатът на Веселин Марешки
По опити за остроумие на „Воля“ не отстъпват и две други формации: „ЕП Волт“ и партия „Глас народен“. Първите са заложили на плакат с млада двойка момче и момиче с надпис „Никога няма да забравиш първия път“, явно правейки връзка между интимни отношения и първото явяване на избори на „Волт“.

Остроумието на „Волт“
​А вторите агитират в социалната мрежа за своя кандидат Венета Маджистрели, представена като екшън герой и със слогана „Избирай трудно“.

„Атака“ пък, които избраха своя водач с кастинг, са го поставили на свой предизбирен плакат, за чийто фон служи българското знаме, а слоганът е красноречив: „Ние чуждото не щем. Да си вземем своето от Европа!“. Какво точно ще вземаме не става ясно.


Георги Димов от „Атака“
​В шлагер в социалните мрежи се превърна засвидетелстваната на плакат подкрепа от сдружение „Българска домашна ракия“ за „Валери Симеонов – човекът, който спаси българската ракия“.

Разбира се, по време на предизборните диспути и хроники, не липсваха политически прозрения и открития от всякакво естество.

На въпрос към кое политическо семейство ще се присъедини в Европарламента водачът на „Коалиция за България“ (АБВ) проф. Боян Дуранкев отговори: „На цвета на белите ми коси най-много би отивало зелено и червено“.

Съвсем в стилистиката на подобен тип агитация независимият кандидат Минчо Куминев обяви, че парите, с които се субсидират къщи за гости, очевидно се крадат, така че е редно да бъдат дадени за болници.

В кампанията не липсваха и изстъпления. Ползвайки сцена от популярния украински сериал „Слуга на народа“ с Володимир Зеленски в главната роля, партия „Възраждане“ публикува недвусмислено послание, което внушава разстрел на политици. Надписът казва „Само ние можем“.

Със специален клип, посветен на „джендъра“, се разписа кандидатът от листата на ВМРО Александър Урумов, който се е провъзгласил за защитник на страната от „джендъри“. Той обясни, че „джендърът е от семейство Сорос и обитава предимно Северна Америка, Великобритания и се чувства отлично в Европейския съюз“.

Цветан Цветанов проведе собствена кампания. Той не се появи нито веднъж в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ, не участва в нито едни телевизионни дебати, не бе показан и в нито една предизборна хроника. Страницата му във Фейсбук обаче го следваше неотменно.

В традициите на всички предизборни кампании у нас и тази не отстъпи по фолклорни мотиви на останалите: водачът на листата на БСП Елена Йончева бе посрещната с народни носии и песни в Смолян, а Цветан Цветанов облече носия за празника на Чевермето в Златоград.


Tsvetan Tsvetanov, campaign
​Хорото неизменно присъстваше в програмите за срещи с избиратели и на ГЕРБ, и на БСП. А ВМРО откриха и закриват кампанията си с коцерти на Илия Луков. ​

Единственият, който не допусна екзотични включвания в цялата предизборна агитация, бе вторият в листата на ДПС – Делян Пеевски. Той не рискува с излишни ходове и се появи само на плаката на партия си.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)