НАЙ-НОВИ:

В Чирпан представят книга за визитата на Владимир Висоцки

Книга за визитата на Владимир Висоцки и неговия прием в България, ще бъде представена на 5 септември в Чирпан от автора ѝ Анатоли Петров.

Градът е едно от селищата, в които през 1975 година гастролират популярният руски актьор и поет с китара и театър „Таганка“. Срещата с автора, който от 30 години изследва личността, живота и творчеството на барда, ще се проведе в Музея на Яворов от 17,30 часа и е част от програмата за празника на града 6 септември.

Книгата „Владимир Висоцки и България, Спомени за него” на Анатоли Петров е ново интригуващо изследване, което проследява темата. Авторът тръгва по стъпките на „Таганка“ в София, Стара Загора, Чирпан, Казанлък, Пловдив, Велико Търново, Търговище, Варна…

Интервюто за Радио Стара Загора на Зорница Семерджиева с Анатоли Петров можете да чуете ТУК 

В Чирпан Висоцки и „Таганка“ гостуват на 16 септември 1975 г.

Чирпан си спомня за своя голям писател Димитър Данаилов и как заради него в града дойде Владимир Висоцки

Гостите поднасят цветя на Паметника на загиналите за свободата на България, на площада изпълняват и няколко песни. В ресторант „Ален мак” има програма на чирпански ученици, следват приветствия и обяд. После Висоцки взема китарата и пее, а след това тръгват към с. Спасово, където им показват реколтата от грозде, запознават се с производството на шампанско във Винзавода в Чирпан. В Музея на Яворов ги посреща уредникът Димитър Данаилов и им разказва за съдбата на големия български поет. Цялата трупа оставя подписите си в книгата за гости. Висоцки отново пее пред музея на Яворов, има среща с Данаилов, а вечерта е и в Тянковата къща.

На рождения ден на Висоцки скъп спомен с една снимка от Чирпан

В книгата на Анатоли Петров е проследена пълната хронология на визитата на Висоцки, уточнени са ред нови любопитни детайли. 44 години по-късно наяве излизат куп интригуващи факти, непубликувани досега: неизвестни негови записи, интервюта, снимки, автографи, както и десетки спомени на хора за срещите им с него, които стават достояние за първи път. Почти 40 години след преждевременната му смърт творчеството на Висоцки продължава да е актуално, а всеки нов щрих от него се приема с изключителен интерес от хилядите му почитатели. А това е гаранция за сериозния интерес, който ще предизвика с появата си тази книга. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Човешки останки са открити в землището на село Градешница. Това…