НАЙ-НОВИ:

Четири щама на грип ще ни атакуват тази година

Първите ваксини против грип вече са у нас. Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде преЗ декември и януари и сега е време за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време за да изгради имунна защита.

Това обясни д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз пред bTV.
По думите й четири щама на грипа вероятно ще дойдат през зимата – това ще са „Бризбейн”, „Канзас”, „Колорадо” и „Пукет”.
„Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме”, отбеляза още д-р Николова и посочи, че в нейната практика няма пациенти, които да са си поставили ваксина и да са се разболели тежко от грип. За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар.
За хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от Здравната каса да се имунизират 10% от това население. „Как ще ги изберем, нека да има ясни медицински стандарти и критерии”, призова още д-р Николова. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Трима души бяха убити снощи, а четвърти е тежко ранен…