НАЙ-НОВИ:

Черни щъркели прииждат в България. Поверия ли сбъдват и кои? (Видео)

Черни щъркели бяха забелязани през последните дни в Благоевград, Троян и Кричим, а сега вече и в село Брестовене Брестовене

12 черни щъркела долетяха и в разградското село Брестовене. Кадри с уникалното ято показа Данче Бозаджиева, предава Нова телевизия.

Първите сведения за разпространението на черния щъркел на територията на България са от началото на 1960 година. За разлика от белия щъркел, който живее в провинцията и степите, черният щъркел обитава горите.

Живеят в тихи вековни гори, като строят гнездото си на някое голямо дърво. Ловните територии на черните щъркели се състоят от потоци, рекички, блата, както и ливади с ниска растителност.

Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и там, където се засели, носи късмет, здраве и благоденствие. Според други поверия обаче, е предвестник на нещастия и природни катаклизми.

Истината обаче е, че черният щъркел е вид, защитен от закона за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България. За преследване, обезпокояване, унищожаване или колекциониране на яйца, вземане на намерени мъртви птици, препариране, продажба, изнасяне зад граница и др.,  са предвидени големи глоби.  Видеоhttps://www.vbox7.com/play:468b5963f1&start=18

 

 

 

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“…