НАЙ-НОВИ:

“Цигуларят на дявола” превзе сърцата на българската публика

Той  изнесе концерт в зала “Арена Армеец” в София и я взриви. С магическите струни на цигулката си, със заразителната си енергия и с фразите на български, които отправяше към публиката по време на целия спектакъл, който направи “Цигуларят на дявола” Дейвид гарет.

Той е световно признат талант. Чупи рекорда на Гинес и става най-бързият цигулар в света, след като през 2008 година свири „Полетът на бръмбара“ за 66 секунди. Той е рок звезда с цигулка в ръка. Магически смесва мелодиите на Металика и Моцарт, свири дори Еминем на цигулката си „Страдивариус”.

[ad id=”225664″]

След седмица – на 29 септември, той ще зарадва всички свои почитатели от България с магическия спектакъл в зала „Арена Армеец”. Преди обратното броене до концерта в София екип на “Събуди се” на Нова ТВ се срещна с Дейвид Гарет в Букурещ.

Наричат го Джими Хендрикс на струните, Дейвид Бекъм на класическата музика, но той е много повече. За най-верните си почитатели той е магьосник. За нас той е цигуларят рок звезда.

Деликатно той не повдига завесата около личния си живот. Един от щрихите в интимния свят на Дейвид е като филмов сюжет – за невъзможната любов между гениален цигулар и порно звезда. Романс, завършил в съда и спомен, който музикантът е оставил зад гърба си и се е отдал на музиката.

„Определено съм работохолик. За мен резултатът от добре свършената работа е всичко, което има значение. А за да постигнеш добри резултати, първо трябва да си напишеш домашното и да бъдеш дисциплиниран. Бих казал, че съм балансиран и щастлив”, споделя Дейвид Гарет.

Естествено продължение на ръката му е цигулката, която докосва за първи път на 4 години. Оттогава досега си пише домашното, свирейки всеки ден, часове наред. На 10 години дебютира на сцената. Днес твори музикални шедьоври по струните на „Страдивариус”, направена преди 300 години, която е оценена на над 5 милиона долара.

[ad id=”263680″]

„Както животът, така и музиката ми е динамична, интензивна. В противен случай всичко ще е равно и плавно. Това е моят емоционален дворец. Моето музикално пътешествие, когато творя музика или имам концерт. В него има и мекота, и нежност, и взривяващи моменти от виртуозни класически произведения. Иначе ще бъде скучно”, казва Гарет.

Наричат Дейвид цигуларя на дявола. Може би заради безкомпромисната роля в киното, когато изиграва ненадминатия виртуоз, гений с цигулка в ръка, но и женкар Николо Паганини.

„Очевидната прилика между нас е любовта ни към цигулката и невероятната страст да се развиваме в изкуството. Раждаме нови звуци, нови техники. Обичаме експериментите”, разказва Дейвид Гарет.

От малкия екран музикантът не просто вълнува, а гали ухото, сетивата и пленява сърцата на публиката. За най-верните си фенове той е цигуларят на ангела. Във филма Паганини казва: “Славата е страст, любовта е проклятие”. Но това ли е цената, която самият Дейвид плаща, когато от 365 дни в годината, повече от 200 е на път, обикаля света и свири.

„Няма такова нещо като цена. Нямаше да правя всичко това, ако имаше цена, трудна за преглъщане. За мен цената е нещо негативно. Не се налага да го правя, аз искам да го правя”, признава цигуларят.

По пътя към музикалния връх Дейвид е срещал и доста препъни камъни. Но желанието му да учи в едно от най-престижните музикални училища – „Джулиард“ в Ню Йорк, е в пъти по-голямо от липсата на пари. Без помощта на родителите си успява сам, работи и като фотомодел, и като чистач на училищни тоалетни.

[ad id=”236999″]

За него граници в музиката не съществуват. Губи и намира себе си в парче на Еминем. На неговата цигулка Моцарт, Чайковски и Майкъл Джексън сякаш оживяват.

„За мен рок-енд-рол означава независимост. Имаш собствено мнение, цениш свободата. Музикалната си свобода, експериментираш много. Креативните хора притежават душа на рокаджии. Независимо дали свирят джаз, класика или хип-хоп”, казва още Дейвид Гарет. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 край Мездра, съобщи кореспондентът…