Цецка Цачева е почти сигурният кандидат на ГЕРБ за президент

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ, твърди сайтът „Терминал 3“, както и наши източници в ГЕРБ. Решението е взето окончателно на среща при премиера Бойко Борисов в понеделник вечер. Случайно или не, във вторник Борисов проведе разговор с Кремъл по негово искане, съобщиха от Москва. Най-вероятният номиниран за вицепрезидент е адмирал Пламен Манушев – бивш командващ на Военноморските сили, настоящ депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по външни работи и член на комисията по отбрана в парламента. Така в президентската надпревара се включва още един генерал.

Никой не иска да става президент

Парадоксалната ситуация, до която се докара ГЕРБ след 2 години управление, е, че никой с авторитет, експертиза и собствена политическа експозиция, пък било то и в рамките на ГЕРБ, не иска да се идентифицира с партията и да бъде номиниран от нея. Роля за тази резервираност имат и изводите, които се налагат от цялостното поведение, което ГЕРБ и нейните лидери в лицето на Цветанов и Борисов демонстрираха към президента Росен Плевнелиев в ключови моменти от мандата му, както и към ключови негови действия.

До тази кандидатура се стигна след дълъг процес на подбиране и отказване. Както знаете, първи отказа да бъде номиниран за втори мандат президентът Плевнелиев. В рулетката се завъртяха имената на любимите кметове на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Кандидатурата на Николов обаче беше доста спорна с оглед топлите му връзките с лобитата около Пеевски и ДПС. Проблем е също и разпознаваемостта му, която не е достатъчна като за мажоритарен избор на президент, твърдят известни социолози. Фандъкова няма проблем с разпознаваемостта, но е отказала. Същото е направил и Николай Младенов. Възможен вариант е бил и Томислав Дончев. Завъртя се името и на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Твърди се, че пикантната вътрешнопартийна история се върти около настояването на Цветанов да стане на всяка цена председател на Народното събрание, след като не било удовлетворено искането му да бъде номиниран той за президент. Когато е поставил това условие, Цецка Цачева казала, че този път това ще стане само през трупа й. Можем да си извадим извода, че по характерен за него начин Борисов е разрешил вътрешнопартийната крамола по соломоновски. Всеки е получил това, което е пожелал – Цачева номинацията за президент, а сега очакваме Цветанов да стане председател на Народното събрание.

Изводът е, че Борисов не успя да се еманципира от партийния си номенклатурчик Цветанов и да номинира кандидат, който да има нужните качества да събере по-широка дясна подкрепа.

Няма как да не направим уговорката обаче, че все пак планетите са в постоянно движение и макар ретроградният Меркурий да свърши, никога не се знае какво ще се случи до 2 октомври.

terminal3


image0 (9K)