Централната избирателна комисия реши: В чужбина ще бъдат открити 371 секции

371 секции ще бъдат открити в чужбина, реши Централната избирателна комисия. „В Турция и САЩ избирателните секции ще бъдат 35. Най-много ще бъдат те във Великобритания, където са предвидени 58 секции. В Германия те са 13, в Гърция – 21, а във Франция – 15. Общо в 70 държави ще бъдат разкрити секции“, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Приетите от ЦИК заявления за гласуване в чужбина са 44 950. От тях най-много – 19 014 са от Турция, което е 42%. От Великобритания заявленията са 5 259, Испания – 3 009, САЩ – 2 778.

Девет държави са с висока степен на риск и в тях българите няма да могат да гласуват. Това са държави, в които има много малко подадени заявления за гласуване, където положението не е под контрол и не може да се гарантира демократичността на изборите. В този списък попадат страните Сирия, Ирак, Афганистан и Етиопия. Александър Андреев посочи пред Нова телевизия, че заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016.

По думите му тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление през сайта на ЦИК.

Източник: Actualno.com


image0 (9K)