Цените на апартаментите в София стигнаха тези в Маями, собствениците на повече имоти да ги дават на общините!

В София пуснаха апартамент за продажба на цена от 1 млн. лева – точно толкова, колкото струва да си купим къща на брега на океана в Маями.

[ad id=“225664″]

Дали цените на имотите са надути почти до пръсване, коментира в профила си във Фейсбук имотният консултант Мариян Башур.

Той сравнява обява за продажба на апартамент в София с такава в САЩ. Американският апартамент е за пентхаус суперлукс в Маями и се продава за 1 900 000 евро. На подобни цени се продава имот и в София, и в една от трите красиви мастодонта – на „България“ и „Витошка“.

„Анализът го оставям на вас“, пише Мариян Башур. Той посочва и друг фрапантен пример – обява в столичния квартал „Лозенец“. Става въпрос за обикновен апартамент, който дори не е обзаведен чак толкова луксозно. В офертата си обаче брокерите са поискали 465 000 евро. За същата цена може да се купи луксозна къща на брега на океана, сочат международните имотни оферти.

[ad id=“263680″]

Собствениците на повече от две жилища, които стоят необитаеми, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят на общината имота за социални цели. Това съобщи Фьодор Салмов, директор на дирекция „Жилищна политика“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройство преди няколко дни.

„Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или въвеждане на прогресивен данък за жилища за т.нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище – ще плащаш нормален данък, имаш второ, трето, четвърто, пето, шесто, бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставиш опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели възмездно, разбира се“, коментира Салмов, пише „Телеграф“.

http://BNews.bg


image0 (9K)