Цената на удобството

Цената на удобството: ужасяващи снимки показват опустошителното и убийствено въздействие върху морския живот от боклуците на човешката цивилизация.

Три плаката показват как морските костенурки, морските лъвове и риби умират от боклука ни. Снимките са обработени за разпространение от дизайнера Кристиан Уотърс, след като вижда със собствените си очи, опустошителните следи от боклука на малайзийския бряг. В кампанията си той показва как морски лъвове са удушени от найлонови торбички и риби се задавят с микро перли, които могат да бъдат намерени в сапуна, гела за тяло или в пастата за зъби. Човека днес, използващ продукти, които са далеч от здравословните показатели, не само за самия него, но и за околната среда, не се замисля изобщо за това. Всички те съдържат миниатюрни частици, някои невидими с човешко око, но други с големината на песъчинки се изхвърлят редовно в световния океан. Близо 8,8 милиона тона боклук съществува днес във водите според Световната фондация за дивата природа (WWF), като тази цифра постояннно расте. Сега, в зашеметяващ набор от фото изображения озаглавен „Цената на нашите стоки“, се разпространява в Европа и най-вече в Азия, стремящи се да привлекат вниманието на обществеността за опустошителните последици от замърсяването и ефекта му върху беззащитните създания в световния океан.

kostenurka-1_resizedВ горното изображение, с подзаглавие „Вашето удобство е тяхното изчезване“, е показана вътрешността на морска костенурка, пълна с неразгадаеми петролни боклуци. На друго изображение е представена тъжна сцена с морски лъв опакован и задушен в найлонова торбичка.

morski-lwv-2_resizedТретият плакат дава светлина върху реалната епидемия от микрочастици, намиращи се най-вече в сапуни, миещи средства и паста за зъби, които са изпаднали в системата за вода и изхвърлени в океана, а те задушават рибите, които ги поглъщат.

riba-3_resized„Шокиращо е, количеството отпадъци в океаните,“ казва дизайнера Кристиан Уотърс и допълва: „Ние третираме тези животни като кофи за боклук. Когато напуснем постелята на плажа ние използваме моретата и океаните, като кошче за боклук. Когато хвърляме боклука си през борда на кораба, яхтата или лодката, ние използваме океана като кошче за боклук. И когато си тръгнем от плажа, след алкохолен купон, фестивал или парти, правим абсолютно същото.“ Уотърс казва, че запада и Пекин, винаги са били наясно с проблемите на околната среда, но не се прави нищо, за да се спре това безумие. Днес е времето на лъжите и безсмислените приказки и обещания на политици и бизнесмени от трибуната за наивна пропаганда на телевизионните компании, които обслужват единствено интересите на кланове и корпорации за генериране на печалби и нищо повече. Всички обществени системи днес участват в този престъпен човешки геноцид над природата. Кристиан Уотърс допълва още: „Очевидно е, че от тази гледна точка, ще бъде невъзможно да се почистят океаните, но аз чувствах, че трябва да опитам нещо да направя. Винаги си мисля,…“хората само говорят и се възмущават, но никога не правят нищо от лицемерие“, а ако някой иска да направи нещо то не е трудно действително да направи поне една крачка.“

Повратният момент за Кристиян е дошъл, когато той посетил Малайзия с приятелката си миналата година. Той се наслаждавал от лодка на електриково синият океан, докато не достигнал брега, за да намери купища боклук. „Бях толкова шокиран от това и веднага започнах проучване за боклука в океана, и се оказва, че наистина той е в бедствено състояние“ Няколко месеца по-късно, той се натъкнал на ужасяващо видео на морска костенурка в очевидна агония със сламка за пиене заседнала в ноздрите й. Кадрите, показват как изследователите се опитват да дръпнат сламка от ноздрите на костенурката с клещи, докато кръв се излива в устата ѝ.
„Морските костенурки са такива нежни създания. Болно ми беше да гледам това видео. Как е възможно хората, смятащи себе си за толкова много разумни и умни, да причиняват толкова много болка и страдание. Аз се почувствах задължен да направя нещо.“ – споделя още Кристиан. „Тези животни не разполагат с глас, за да говорим с тях и да ги предупредим, че това са нашите боклуци. Рибата консумира микро частиците от пастата ни за зъби и сапуните ни, като вероятно вярва, че те са годни за консумация, а след това много често се задавят или задушават, тъй като частиците попадат в хрилете им. Първоизточника обаче на този глобален проблем са производителите. Но хората трябва да са наясно с това, за да направят разликата и когато всичко стане прекалено късно, да не се оправдават, че не са знаели. Разбираемо е, че рибата и костенурките ядат каквото смятат за храна – но нашият боклук не е писано да бъде в океана; как те да знаят, че не е ядивен? “ Кристиан Уотърс, вече подготвя и кампания съвместно с WWF за разгласяване на този проблем в целия свят, както проучва и възможностите за работа с рекламни агенции в източна Азия. За сега, казва той, е вдъхновен да развива повече кампании за повишаване на осведомеността на екологичните проблеми сред обществото.

Публикацията подготви за вас: Пешо Симеонов

www.http://peshakoffstudio.com


image0 (9K)