НАЙ-НОВИ:

Целебните свойства на малиновото сладко

Наистина ли малиновото сладко помага при простуда? Как точно действа то на организма?

Стевка Тотева – Стара Загора

Огромен брой народни средства се използват при простуда – чесън, лимон, пилешки бульон и прочее. Но действително малиновото сладко е на първо място в това отношение – яжте от него по няколко лъжички, можете да го добавяте и в чая.

В своя химичен състав, освен съединителна тъкан, пектин, захар, дъбилни вещества, витамините С, А, Е, РР, витамини от групата В, малината съдържа и голямо количество органични вещества. Най-голям е процентът на салициловата киселина.

Именно тя е действащото вещество в много препарати против грип и простуда. Тя спомага за отделянето на пот и понижаване на температурата. Освен това благодарение на дъбилните вещества и антоцианите, малината оказва и противомикробно действие.

А голямото количество витамини, минерали и органични вещества помагат да се възстановят силите и да се укрепи имунитетът на болния. Малиновото сладко е много полезно за бъдещи майки, заради съдържанието на витамини, антиоксиданти и желязо.

Можете да използвате всички части на малиновото растение – съцветията, плодчетата, листата, настойките, но най-полезно е сладкото от малини. И е най-добре да го консумирате с топъл чай. Ако пък желаете да си приготвите малинов сироп, използвайте топла, а не вряла вода.

Противопоказания към малината може да бъде само индивидуалната непоносимост или алергия към този плод.

Желателно е да не добавяте много захар при приготвянето на малиновото сладко. И не на последно място, не забравяйте, че малиновото сладко е само спомагателно средство в лечението на простуда и грип.

При много висока температура не се занимавайте със самолечение, а се обърнете към специалист.

Zdrave.to За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Безработен разложанин се оказа собственик на 14 фирми, сред които…