Цветан Цветанов: В ГЕРБ сме честни, всеотдайни и защитаваме националните интереси

Цветан Цветанов заяви в интервю пред „Дарик“, че листата на ГЕРБ е с европейски профил, честност, всеотдайност и с хора, които са доказали, че защитават националните интереси. „В нея са хора, които ще защитават националните ни интереси в Европейския парламент, а това е изключително важно“, подчерта той.

„Европа ни чува“, сигурност и стабилност са основните послания на ГЕРБ за евроизборите, допълни той. На въпрос защо в бюлетината пише „ГЕРБ“, а не „ГЕРБ – СДС“, Цветанов уточни, че такава е била договорката при сключване на споразумението между двете партии. „Смятам, че в момента всички организации по места осъществяват необходимия работен контакт и всички работят за листата, в която има представители и на СДС. „Обединени земеделци“ и ПП „Никола Петков“ нямат свои представители, но те също призоваха своите структури да работят“, обясни Цветанов. Той посочи, че подобен вариант за участие ГЕРБ е направила и в първите си европейски избори през 2007 г., когато също е имало листа, регистрирана на името на ГЕРБ, но в нея са били представители и на други формации.

„Основното ни послание и слоган е „Европа ни чува“ понеже имахме едно успешно европредседателство и един успешен европейски лидер в лицето на Бойко Борисов, който успя да посрещне всички лидери на ЕС в България на Срещата на върха. Като съпоставка има други срещи, които са правени в определени председателства, но не са присъствали всички лидери в подобен формат. А в София бяха всички“, подчерта Цветанов. Той заяви, че други важни послания, които отправя ГЕРБ за евроизборите, са сигурност и стабилност. „Защото сигурността е свързана с това, което направи и премиерът в разговорите си по време на Българското председателство, – да възстанови диалога между ЕК, Европейския съвет и президента Ердоган и Турция. Защото знаете колко бяха обтегнати отношенията“, подчерта Цветанов и посочи, че това е станало на срещата във Варна. „И в резултат на добрата конструктивна работа, която върши премиерът, от Турция за 2018 г. имаме почти нулев миграционен натиск. А Гърция за миналата година има увеличен миграционен натиск 34% съпоставено с 2017 г.“, каза още той. Цветанов посочи, че стабилността в момента е изключително ключова за България. „Затова всички, които казват, че могат да бъдат алтернатива, трябва да кажат какви политики ще правят. Всички 17 евродепутати, независимо от кое политическо семейство принадлежат, трябва да защитават националните интереси“, обясни той.


image0 (9K)