Цветанов: Цената за Ф-16 може да падне. Карадайъ: ДПС подкрепя сделката

„Убеден съм, че цената на изтребителите може и да падне. Тази цена, която към настоящия момент има в офертите, не е реална и няма да бъде съотносима към крайния процес, който би могъл да завърши след няколко месеца”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод предстоящите преговори за придобиване на нов боен самолет за авиацията ни.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от парламентарната трибуна, че депутатите от движението ще подкрепят предложението на кабинета за преговори със САЩ по придобиването на Ф-16.

„Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, заяви Цветан Цветано.

Според него в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите.

Междувременно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе първият депутат, който взе думата, след като разискванията в пленарната зала бяха открити, съобщава „Епицентър“. „Ще бъда много кратък, ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за“! Нашата позиция е ясно и строго последователна – и 90-та година, и 99-та година и през 2017-та година и през 2019-та година тя е една и съща. От близо 30 години неизменно поддържаме евроатлантическата ориентация на страната. Когато става въпрос за националната сигурност, популизмът няма място!“, бе категоричен Карадайъ.

„Националната сигурност започва там, където свършва популизмът. И по-точно – там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. Ние говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуване на бойни самолети!“, продължи от парламентарната трибуна той.

„Решението е политическо и стратегическо за страната и ние го подкрепяме. ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес твърдят, че решението е политическо и стратегическо за националната сигурност. Е, като е така, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова политическо и стратегическо мнозинство от управляващата коалиция в Народното събрание по този политически и стратегически въпрос. И, ако не могат – що за управление е това? В чий интерес е това. Въпросът е риторичен“, каза още лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.


image0 (9K)