Христо Иванов: Прокуратурата реагира за петно боя, а не за петното върху правосъдието

Прокуратурата се е самосезирала за петно червена боя на фасадата на Съдебната палата, което се виждало във видеозапис на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов. Това обяви той в живо включване в профила си във Фейсбук. На 3 август Иванов внесе сигнал до главния прокурор Иван Гешев с искане да бъдат проверени обстоятелствата около първия запис с гласа на премиера Бойко Борисов.

„Прокуратурата се е сезирала за петното червена боя, но не и по сигнала, който аз внесох. Образувано е вече бързо досъдебно производство и ме вика бързо да кажа какво знам за това петно. Но за по-голямото петно в българското правосъдие с името Иван Гешев прокуратурата не се сезира, въпреки че има изричен сигнал, който сме подали“, каза Иванов.

Става дума за запис на премиера Бойко Борисов, в който той обяснява как е планирал с Гешев и Бившия главен прокурор Сотир Цацаров конкретна операция. Това, според „Демократична България“ е белег за упражняване на полититическо влияние върху прокуратурата поражда съмнение за използване на правомощия на прокуратурата за провеждане на изборната кампания.

„Прокуратурата явно е гледала моето включване във Фейсбук и е забелязала над моето рамо петно боя и се е сезирала за петното, но не и по сигнала който внесох“, каза Иванов и увери, че е съдействал на разследващите. Запита риторично и кога прокуратурата ще прогледне за големите проблеми и ще се намери ли смел прокурор, който да разследва главния прокурор, както Конституционният съд обяви за възможно.

Съветът на коалицията няма право да нареди премахването на барикадите

Като нарушение на Конституцията и смесване на правомощията на властите Иванов определи и днешната полицейска акция за премахване на палатковите лагери на протестиращите от възлови кръстовища. Причината е, че по свидетелствата на лидера на НФСБ Валери Симеонов решението е взето от съвета на коалицията – политически формат, който не следва да се занимава с опазването на обществения ред.

„Притеснително е, че конкретна полицейска операция се планира от политически партиен орган. Валери Симеонов не е част от изпълнителната власт и не може да взима решения. Някаква петчленка, самонарекла се коалиционен съвет, взима решения за конкретни операции. Въпреки стандартите, че такива действия се извършват денем и открито, се казва че тези действия са наредени от политически комисари. Разделението на властите и на институциите от политиците трябва да бъде установено, защото това са базови гаранции за правата на гражданите“, каза Иванов.

 


image0 (9K)