Христо Иванов на протеста: Чуйте този звук! Това е гневът на хората. Среднощната акция не ги пречупи (видео)

„Здравейте, на протеста в София сме. Искам да чуете този звук. Това е гневът на хората. Управляващите се надяваха, че със среднощната си акция ще пречупят протеста. Виждате, че и времето не е хубаво. Но въпреки това хора има. Няма да стане техният номер. Протестът ще продължи.“

Така започва видеото, излъчило включването на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в тазвечершния протест. Той не е един от говорителите на импровизираната трибуна, а се присъединява към множеството на площад „Независимост“, в триъгълника на властта. Говори на площада сред звука на тъпани, свирки и скандирания на искащите оставките на правителството и главния прокурор протестиращи.

Говорейки за „среднощна акция“, Иванов визира премахването на блокадите на протестиращите малко след 4 часа сутринта от полиция както от Орлов мост, така и от Ректората. Както в София, така и в други градове.

Това, че Коалиционният съвет е разпоредил полицейска операция бившият правосъден министър определя като „огромно потъпкване на Конституцията“ във видеото си от протеста.

„Не може партийни ръководства да вземат решения за действия на правоохранителните органи, защото разделението на властите не е само между трите власти, но е също толкова важно разделението между администрацията и политическите нива, между правоохранителните органи и партиите (…) Има и вертикално разделение на властите и то също се нарушава за пореден път“ – казва Христо Иванов.

„Хората са тук. Има дъжд, но никой не се е уплашил. Призовавам всички да не се отказваме, да не се поддаваме на провокации. Трябва да продължим с протеста – насърчава Иванов протестиращите. – Трябва да извоюваме да бъде даден избор на хората, да получат обратно възможността да изберат кой да ги управлява. Можем и без Бойко Борисов.“

„Хората съвсем правилно разбират двойните стандарти, които се прилагат. Това как полицията ужким е деполитизирана, а се използва за политически цели. Това е беззаконието. Затъват във все по-голямо беззаконие“ – добавя той.

За него искането за оставка на правителството не трябва да заглушава другото искане – за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

„За да рестартираме българската политическа система, трябва оставка на Гешев. Оставката на Гешев е от фундаментално значение и ние трябва на всяка цена да я извоюваме. Трябват избори, разбира се, защото без тях не можем да рестартираме политическата система, но дългосрочно оставката на Гешев е важна“ – подчертава той.

„Протестът не спира, енергията не спира въпреки всички гадости. Призовавам всички да участват“ – казва още Христо Иванов.

Цялото видео вижте тук:

https://www.facebook.com/1018366967/videos/10221897871168765/

Източник: offnews.bg

 


image0 (9K)