Храни гонят лошото настроение през зимата

И ако максимата, че любовта на мъжа минава през стомаха, често пъти се оказва невярна, то диетолозите отдавна са доказали, че ако не любовта, то поне доброто настроение може да бъде предизвикано с вкусна и внимателно подбрана храна.

Шоколад за повече усмивки

Шоколадите са изкушение, на което трудно устояват и малки, и големи. Доказано тъмните, черни и горчиви шоколади гонят лошите мисли и връщат усмивката на лицето за по-дълго време. Те съдържат голямо количество какао, което има положителни ефекти върху настроението, нивата на стреса и концентрацията. Освен това черният шоколад съдържа полифеноли – вид антиоксиданти, които се борят със стреса.

Сега разбрахте ли, защо всички отчаяни момичета в киното се тъпчат през сълзи с шоколадови бонбони?

Шепа ядки винаги помагат

Магнезият е минерал, за който е известно, че работи като естествен антидепресант, като намалява стреса, тревожността и държи далеч първите симптоми на депресията. Небелените бадеми, орехи, лешници и фъстъци са чудесни източници на магнезий през всеки сезон. Магнезий може да се набави още чрез пълнозърнестите храни – черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки, леща, боб, булгур и др.

 

Код зелено

Зеленолистните зеленчуци като спанакът, кейл, марули и др. преливат от витамин В9 (фолат), който е необходим за метаболизма на невротрансмитерите – серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин, или по-известни като хормоните на щастието.

Правилната метаболизация на тези невротрансмитери доказано подобрява настроението.

Риба

Рибите са вкусни и полезни. И отличен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с лошото настроение, като отпускат мускулите и взаимодействат с молекули, свързани с настроението в мозъка.

Яйца – защо не?

Яйцата са един от най-добрите източници на витамин D, а именно това е витаминът пряко свързан с нивото на серотонин в тялото. Той ни носи онова усещане за щастие, което ще направи наближаващите празници топли, уютни и незабравими.

Горски плодове

Ягодите и боровинките могат също да помогнат в борбата със стреса и изтощението в края на годината. Консумацията им предотвратява отделянето на стрес хормона кортизол и помагат на тялото да се отърве от ежедневното чувство за напрежение.

trafficnews.bg


image0 (9K)