НАЙ-НОВИ:

Хипнагогия – какво означава това?

Това е състояние, при което имате усещане на падане в съня си.

Случвало ли ви се е да се събудите рязко сред нощ, да скочите уплашено в леглото, защото ви се струва, че падате в бездна, и не разбирате какво се случва. Ако това ви изглежда познато, не се тревожете, вие сте изпитали това, което учените наричат хипнагогия, пише Dama.bg.

Хипнагогията и усещането за падане

Когато заспиваме, съзнанието ни напуска тялото, а мозъкът ни превключва от режим „работа“ към режим „сън“. Този преход от будно състояние към сън усещаме нервни движения, все едно нещо рязко ни стреска и скачаме внезапно. Свързани са с треперене, а понякога и с хълцане. По време на това състояние имаме чувството, че падаме в съня си.

Каква е причината за това усещане

Според учените има някои основни причини:

– физическа активност: ако правите физически упражнения преди лягане, със сигурност вероятността да изпитате подобни нервни спазми се увеличава;

– стрес и безпокойство: ако си лягате, но се безпокоите за нещо, мозъкът ви продължава да работи и изпраща сигнал за опасност, дори и след като тялото заспи;

– кофеин и други стимуланти, безсъние.

Съществува друга доста любопитна теория за причината на тези спазми. Според учени от Университета в Колорадо има голяма връзка с човешката еволюция. Те смятат, че мозъкът ни реагира така, защото преди хиляди години, нашите предци са спели на високо. По този начин мозъкът ни предупреждава да не паднем.

Нервните движения не винаги ни събуждат

Интензивността на нервните движения е доста различна. Не винаги се събуждаме в паника и скачаме рязко. Понякога тези движения са меки и не прекратяват съня ни. Ако не спим сами, партньорът ни може да забележи движението ни като ритане или мятане на ръце.

В други случаи мускулните контракции не само ни събуждат, но водят до състояние подобно на шок за няколко секунди.  Това усещане се засилва, ако сънуваме, че падаме от сграда или друго високо място.

Кога да посетим лекар

Според проучвания между 60-70% от хората страдат от подобни нощни спазми без значение от възраст и пол. Не е необходимо да ходите на лекар, ако това ви се случва. Ако, обаче редовно страдате от  нервни спазми, скачате уплашено насън и не може да се наспите, най-добре се посъветвайте с лекар. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В Община Казанлък започна подаването на документи за финансово подпомагане…