НАЙ-НОВИ:

Хиляди на протест в Марица-изток

Хиляди миньори и енергетици от Мини “Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2” излязоха на протест в Раднево,  носейки плакати “НЕ УБИВАЙТЕ ЮЖНА БЪЛГАРИЯ”.

Те започнаха протестни действия заради неясното бъдеще на енергийния отрасъл в региона.

Работещите в енергийното сърце на България настояват до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за стабилизация на комплекс „Марица Изток”. Обявиха се и за нова енергийна стратегия с визия до 2050 г.

Протестиращите искат сигурност за работните си места и ясна визия за развитието на енергийния отрасъл. Безпокойството на хората е свързано с новите европейски правила в областта на опазване на околната среда, които поставят под въпрос работата на термичните централи на въглища.

Година след като новите европейски екодирективи са ясни, няма официална позиция на държавата за отсрочка, за да се покрият изискванията термичните централи.

„Енергийната сигурност на България и нейната независимост зависи от нейното сърце. Това казват днес над 10 000 работещи в комплекса „Марица Изток”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Над 12 хиляди души работят в комплекса „Марица Изток”.

За да чуе исканията на енергетици и миньори, в Раднево дойде и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя коментира, че централите в Маришкия басейн са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на България.

От страна на правителството министър Петкова гарантира енергийната сигурност на страната и каза, че МОСВ е взело решение да бъде дадена безсрочна дерогация на ТЕЦ 2. БЕХ, продължава тя, ще купи всички необходими емисии. “Правителството е на своето място и ние стоим зад вас”, чуха от нея току-що протестиращите.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Тагове:

Виж още:
Влак е блъснал и убил жена тази сутрин в района…