Ха! „Фолксваген” отлага решението за завода за средата на август. Всъщност не било взето окончателно решение

Н адзорният съвет на германския производител на автомобили „Фолксваген” отлага за втората половина на август вземането на решение къде да бъде построен новият завод на компанията.

Според „Ханделсблат” (Handelsblatt) членовете на борда като цяло подкрепят идеята за възможно местоположение в Турция. Но на заседанието в четвъртък във Волфсбург не е било взето окончателно решение.

Говорител на надзорния съвет на „Фолксваген” заяви пред „Ройтерс” (Reuters), че плановете за нов завод са одобрени, но не са финализирани.

Към момента изборът се колебае между Турция и България. В новата фабрика ще се произвеждат няколко марки на компанията, включително автомобили на дъщерното дружество „Шкода”.

Там ще бъде преместено и производството на луксозния клас „Пасат”, който в момента се прави в Емден, Долна Саксония. Причината е, че въпросният германски завод ще започне да произвежда само електромобили.

В България или Турция „Фолксваген” ще може да се произвежда много по-евтино и по този начин ще компенсира високата цена на новото производство в Германия.

България има предимството да е член на Европейския съюз. Но според „Ханделсблат” Турция предлага много по-добри финансови условия, като икономията за компанията може да достигне няколкостотин милиона евро. Проблем е авторитарната политика на турския президент Реджеп Ердоган. Турция обаче има и още едно предимство – много по-големия вътрешен пазар на страната с население над 80 милиона души.

Изграждането на новата фабрика вероятно ще струва около милиард евро, а капацитетът ѝ ще бъде над 300 000 автомобила годишно.

„Все още е в ход процес с отворен край. През последните месеци проверихме различни възможности за мястото, където ще бъде изграден нашият нов завод. Има и тесен подбор на кандидати. След проучвателната фаза идва ред на фазата на преговорите с тези кандидати. Ще оповестим решението, когато му дойде времето”, коментира пред „Дойче веле” (Deutsche Welle) говорителят на „Фолксваген” Лесли Ботге.

Днес акциите на „Догус Отомотив”, турския дистрибутор на автомобилите на германската компания, скочиха за кратко с 11,6%, след като немското търговско списание „Отомобилвохе” (Automobilwoche) съобщи, че вече е взето решение за построяване на завода край Измир в Турция, като това е станало под натиск от Катар, който притежава дял от 17% във „Фолксваген”.


image0 (9K)