Френският адвокат на Баневи: Те не искат да се върнат в България

Ще бъдат ли екстрадирани семейство Баневи в България и какви ще са основните козове на защитата им? С френския адвокат на бизнесмените Венсан Пенар разговаря кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева.

– В какво състояние са в момента г-жа и г-н Баневи? Какво са последните новини от тях?

– Добре са, като се има предвид, че са за първи път в затвора. Но са оптимисти. Децата обаче им липсват.

– Кога ги видяхте за последен път?

– Видях ги онзи ден, 14 ноември, в Апелативния съд в град Ех ан Прованс.

– Има ли физическа промяна в тях отпреди 2 седмици?

– Не, никаква. Неприятно е обаче, че от 2 седмици са с едни и същи дрехи.  Естествено, Баневи не са предвидили, че ще бъдат задържани. Изненадата е пълна. На летището в Ница са сами с трите си деца. Когато ги задържат, полицията се обажда на техен приятел, който идва спешно да вземе децата.

– Разкажете ми за ареста на Баневи. Снимани ли са били? Имало ли е много полицаи?

– Да, имало и доста полицаи. Това е нормална подготвена процедура във Франция. Френската полиция е знаела, че Баневи тръгват за България. И просто ги чакат на летището. Семейството идва до гишето. Идват полицаите и им казват: Имаме Европейска заповед за арест. Задържани сте! Това е всичко. Няма насилие, никой не се е противопоставял. Няма агресия, но Баневи са задържани пред много хора и пред децата им. Не е имало журналисти, никаква публичност.

– Слагат ли им белезници?

– Такава е френската процедура, винаги се слагат белезници.

– Вие познавахте ли семейство Баневи преди ареста?

 Изобщо не ги познавах. Обадиха ми се в деня на ареста им, за да ги защитавам.

– Защо според Вас точно Вие бяхте избран ?

– Защото съм адвокат в Южна Франция и защото имам добър опит с европейски заповеди за арест.  Ролята на френския съд в момента не е да се занимава с това дали Баневи са виновни или не. Това не е неин проблем.

– Каква конкретно е Вашата роля в защитата?

– Ролята ми е да предам становището на клиентите ми. Искат ли Баневи да се върнат в България? Не. Отговорът за момента е „Не”. Те не са съгласни с искането за връщане на българските съдебни власти и го заявяват пред френските. Първата ми цел е да получа всички документи около Европейската заповед за арест и да проверя дали са изрядни, както и да потърся дали има причини френският съд да каже: „Отказвам да върна семейство Баневи на българските власти.“


image0 (9K)