Франция прие харта за принципи на исляма в страната

За създаването на подобна харта настояваше президентът Еманюел Макрон, който се обяви за премахването на екстремизма и спазването на принципа на секуларизма в страната.

Френският съвет на мюсюлманската вяра одобри харта за принципите на исляма, за която настояваше правителството, съобщи Франс прес. Основен инициатор за създаването ѝ беше президентът Еманюел Макрон, който се обяви за премахването на екстремизма и спазването на принципа на секуларизма в страната.

Повод за искането на Елисейския дворец през ноември стана убийството на учителя Самюел Пати. Преди да бъде убит той стана обект на заплахи, защото показа карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на словото.

В хартата е отхвърлено превръщането на исляма в политически “инструмент“ и се утвърждава равенството между мъжете и жените. В същото време са отхвърлени практики като кастрация при жените, насилствени бракове и “сертификати за девственост“. Документът включва и текстове, които изрично отхвърлят расизма и антисемитизма, както и забрана за пропагандиране на чужди правителства на територията на джамиите.

“Хартата препотвърждава съвместимостта на исляма с принципите на Републиката, включително и със секуларизма, както и ангажимента на френските мюсюлмани за пълното им гражданско участие“, заяви президентът на Френският съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи.

Приемането на хартата дава начало на сериозен процес на преструктуриране на исляма в страната, което ще доведе и до регистрирането и обучението на всички имами, които работят в страната, както и до създаването на тяхна национална организация.

Френските власти планират още и отстраняването на близо 300 имами, които са били обучавани в Турция, Мароко и Алжир.

Редица мюсюлмански държави се надигнаха срещу действията на френското правителство от последните месеци и дори се обявиха за бойкот на стоките на френски компании. Еманюел Макрон беше обвинен в целенасочена атака срещу религията, но отхвърли обвиненията с обяснението, че цели да запази принципите на държавата.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)