НАЙ-НОВИ:

Франция готви трети локдаун

Властите във Франция се готвят да обявят трети по ред локдаун и нови ограничителни мерки с цел да се спре бързото разпространение на коронавируса, съобщава днес вестник “Журнал дьо диманш”, цитиран от световните агенции. Решението се очаква в най-скоро време, уточнява източник от правителството.

Въвеждането на новия локдаун се свързва със стремителните темпове на разпространение във Франция на британския вариант на вируса и на новия щам, регистриран в Южна Африка. Очаква се обръщение на президента Еманюел Макрон в сряда след насроченото заседание по въпроса на Съвета по отбраната, пише вестникът.

Според цитираните източници въпросът за въвеждането на третия локдаун е практически решен и в момента само се уточняват сроковете за действието му и съпътстващите мерки. Очаква се новата карантина да влезе в сила до края на следващата седмица и, според същите източници, ще трае не по-малко от три седмици.

Според вестника този път мерките могат да бъдат по-меки, защото населението вече трудно понася действащите ограничения.
Възможно е да се разреши на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, да работят по няколко часа на ден.

В интервю за “Журнал дьо диманш” министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер съобщи, че в случай на въвеждането на нови мерки училищата ще продължат да работят.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
2021 година е посветена на 50-годишнина от построяването на сградата…