НАЙ-НОВИ:

“Франс прес”: Ето какво може да реши изборите за президент на САЩ

Очаква се изходът от президентските избори в САЩ на 3 ноември да бъде решен от гласуването в 10 ключови щата. Това коментират политически анализатори на информационната агенция “Франс прес”.

Гласуването протича в един тур във всичките 50 щата и в окръг Колумбия. Всеки от тях носи определен брой гласове на членове на Избирателната колегия на САЩ. За да спечели изборите, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от 270 от 538-те гласа на електорите в Избирателната колегия.

Във всички щати – с изключение на два, кандидатът, който спечели мнозинство от народния вот, получава подкрепата на всички електори на щата.

Някои щати по традиция подкрепят кандидата на демократите, а други са предани на републиканците. Поради тази причина кандидатите насочват усилията си към десетина щата, които се колебаят в избора и често се оказват решаващи за крайния резултат.

Ето къде ще бъде най-оспорвана надпреварата тази година, посочва “Франс прес””

Флорида
……………….
За президента Доналд Тръмп ще е зле, ако понасе поражение в Слънчевия щат (29 електори), където има голяма кубинска общност и много пенсионери – две традиционно консервативни електорални групи.

Джо Байдън, който разполага с преднина от под 2 процентни пункта в социологическите проучвания, се надява да привлече младите хора от градовете, в това число латиносите, за които имиграцията е деликатна тема.

Тръмп спечели с крехка преднина в този щат преди четири години благодарение на по-възрастните избиратели. Но сега, когато тази група е най-тежко засегната от коронавируса, тя може да накаже Белия дом за начина, по който се бори с пандемията.

Северна Каролина
………………………………..
В този щат Тръмп залага на белите, на жителите на малките населени места и на евангелистите, чиято подкрепа бе решаваща през 2016 година. Байдън се очаква да привлече афроамериканците и младите хора от градовете, за да спечели 15-те електори от Северна Каролина.

Социологическите проучвания показват преднина от близо три пункта за бившия вицепрезидент Байдън.

Пенсилвания
……………………….
Пред 2016 година Доналд Тръмп се наложи в този традиционно гласуващ за демократите щат, засегнат от икономически упадък и спечели неговите 20 електори. За да си го отвоюва, Байдън разчита на избирателите в големите населени места, на по-възрастните хора и работниците, които обаче не подкрепиха Хилари Клинтън през 2016-а.

Тръмп, който изостава с 4 процента в сондажите, иска да спечели гласовете на белите хора в малките населени места и да ограничи загубите си сред цветнокожите. Той обещава “фантастичен” скок на икономиката, ако бъде преизбран.

Уисконсин

………………….

През 2016 година Хилари Клинтън загуби с малко от Тръмп в този щат, наричан “млекарницата” на Америка, който има 10 членове в Избирателната комисия. Байдън сега има 6-процентна преднина, но битката ще бъде оспорвана в Уисконсин, където в края на август при сблъсъци между антирасистки демонстранти и крайнодесни милиции загинаха двама души.

Мичиган
………………
На миналите избори Тръмп привлече гласовете на 16-те електори от този щат, който традиционно гласуваше за Демократическата партия, с обещания за икономически възход и възстановяване на някога процъфтяващата му индустрия. Демократите разчитат на гласовете на белите избиратели от предградията, на чернокожите и на работниците, членуващи в профсъюзи.

Със седем процента преднина Байдън се опира и на популярността на губернаторката Гретчен Уитмър, която яростно критикува Тръмп. Американските служби за сигурност осуетиха неотдавна план на крайнодясна милиция за отвличане на Уитмър.

Аризона
……………..
Байдън иска да нанесе удар в този югозападен щат (11 електори), който не е гласувал за демократите от 1996 година и където има близо 4 процента преднина. Той разчита на вота на младите латиноси в градовете, които донесоха победата на Кирстен Синема в изборите за Сената през 2018 година.

Тръмп отблъсна част от консерваторите, очерняйки преди смъртта му през 2018-а Джон Маккейн, герой от Виетнамската война и дългогодишен сенатор от този щат.

Президентът обаче е подкрепян от противниците на нелегалната имиграция, които са за изграждане на стена по границата с Мексико.

Джорджия
…………………

Тръмп спечели 16-те електори на миналите избори, побеждавайки убедително Клинтън. Но според последни социологически проучвания той изостава леко от Байдън.

Бившият вицепрезидент разчита на гласовете на голямата чернокожа общност (32 на сто от цялото население) и избирателите от градовете, традиционно гласуващи за демократите. За да навакса изоставането си Тръмп предлага програма за подобряване на икономическото положение на афроамериканците.

И двамата кандидати ще се борят за гласовете на белите жени от заможните предградия.

Айова
………….

Тръмп победи категорично в този сравнително слабо населен щат, където населението е предимно бяло и силно религиозно. Избирателите в Айова подкрепиха Барак Обама през 2008-а и 2012 година.

Но гласовете на шестимата електори може да отидат при Байдън, който изпреварва с малко президента заради търговската война с Китай и Бразилия, засегнала местните производители на етанол, както и заради икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Охайо
…………
Смята се, че Охайо (18 електори) е предвестник на крайния резултат от националните избори заради разнообразния си демографски облик.

Тръмп триумфира там през 2016 година – с 8 процента преднина, привличайки гласовете на демократи, разочаровани от партията си. Байдън ще се опита да върне Охайо в своя лагер. Въпреки обещанията си милиардерът републиканец Тръмп не успя да възстанови достатъчно работни места в щата, слино ударен от икономическа криза. Тревожно е и положението на заетите в селското стопанство в Охайо.

Тексас
…………..

Това е друг щат, който Тръмп не бива да губи, ако иска да бъде преизбран. Той носи цели 38 електорски гласа. Президентът залага на антиимиграционната си политика и на подкрепата на петролната индустрия Той води с 4 процента пред Байдън в Тексас. Бившият вицепрезидент обаче може да поднесе изненада в този щат, който гласува за републиканците на всички избори от 1980 година насам. Байдън разчита на променящата се демографска характеристика на Тексас. В щата се увеличава латиноамериканската общност. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Агенцията по заетостта информира всички работодатели, че от 26-ти октомври…