НАЙ-НОВИ:

Фонтани и светещи гъби. Италианска компания спечели конкурса за проект за площад “Света Неделя” в София

Столичната община избра победител в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“.

Пространството ще бъде обновено по идейния проект на международното архитектурно студио „Фуксас“, стана ясно от публикация във фейсбук страницата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата „Света Неделя“, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони, трамвайното трасе по бул. „Витоша“ ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“, съобщи „Площад Славейков“.

„Фуксас“ е италианска компания, основана от Масимилиано и Дориана Фуксас. Тя има 40-годишна история, с клонове днес в Рим, Париж, Дубай и Ню Йорк. Изготвили са над 600 проекта, основно за градски пространства във Франция и Италия, но също летища, музеи, културни центрове, офиси, музикални клубове. „Фуксас“ предлагат проект за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж, но комисията избира друг.

Международният конкурс за проект на площад „Св. Неделя“, организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери, предизвика недоволство. Съюзът на архитектите в България възрази заради изискванията, които оставят малко възможности за участие на български архитектурни бюра. След това изискванията бяха променени – критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече кандидати.

В началото на ноември беше обявен паралелен конкурс за проект за обновяване на площада на Съюзът на архитектите в България.

Реконструкцията на площада трябва да започне през 2020 година.

www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Борисов: Деница Сачева ще е новият социален министър Премиерът Борисов…