НАЙ-НОВИ:

“Фолксваген” е предпочел Турция пред България за новия си завод

Германският автомобилен производител “Фолксваген” е предпочел Турция пред България за новия си завод, съобщават от money.bg, цитирайки “Ройтерс” и “24 часа”.

Решението е било взето късно снощи.

Солидната инвестиция за няколко милиарда ще отиде в Измир, като по предварителна информация това се дължи на натиска на Катар, която разполага с 17% от акциите на “Фолксваген”.

Въпреки че до последно България е била фаворит, крайният избор е Турция, тъй като южната ни съседка е предложила по-голяма държавна финансова подкрепа и безплатен терен.

Седмица по-рано директорът на “Фолксваген” Херберт Дис направи обиколка у нас и в Турция, за да прецени лично къде да е новият завод. Въпреки че след това е провел срещи и с бизнесмени във Виена, за да се опита да ги убеди да подпомогнат с инвестиции избора на България, все пак Турция е предложила повече.

Припомняме, в края на юни германското издание Handelsblatt съобщи, че “Фолксваген” е взела предварително решение, според което заводът ще бъде в Турция. Вестникът посочва, че въпреки бурната политическа обстановка в южната ни съседка, Анкара е готова да предостави “трифицирена сума в милиони евро” за изграждането на завода – нещо, което България не може да си позволи.

От money.bg посочват, че по последна информация в новия завод ще бъдат произвеждани моделите Volkswagen Passat, както най-вероятно и Skoda Superb, която ползва същата платформа. Седанът е изключително популярен в Турция и се използва масово и от държавната администрация. Това е факт и в България, но мащабите там са други. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Днес Берое стартира участието си в efbet лига за сезон…