Фирмите ще плащат данъци спрямо печалбата от 2018 г. И още промени в Закона за извънредното

Фирмите да плащат авансови вноски за корпоративен данък на базата на печалбите си от 2018 г. Това е едно от предложенията на управляващите, внесени преди окончателното приемане на Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено на 13 март.

Новите предложения предвиждат също удължаване на сроковете за подаване на данъчни декларации и замразяване на концесиите и обществените поръчки.

Законопроектът беше приет на първо четене в сряда във вида, в който беше внесен, а окончателното му одобрение предстои в петък. Преди това обаче депутатите посочиха, че ще променят някои текстове. Ето част от внесените предложения, които ще се обсъждат:

Данъците за фирмите
Едно от предложенията, внесени от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), предвижда изплащането на месечни и тримесечни авансови вноски за корпоративен данък на базата на данъчната печалба, декларирана за 2018 г.

В момента фирмите сами определят размера на този данък, а законодателните промени предвиждат това да бъде извършвано служебно от НАП за първите шест месеца на 2020 г.

Авансови вноски няма да се правят от фирми с приходи под 300 хил. лв. или новоучредени дружества.

Срещу тези предложения вече се обявиха организации на бизнеса, защото това означава фирмите да плащат данъци като за период, в който са имали нормални приходи, а очакванията са в близките месеци приходите им силно да намалеят.

Данъчни отсрочки
Друго предложение на управляващите предвижа удължаване на срока за подаване на годишните данъчни декларации за 2019 г. Според сега действащите правила всички физически лица трябва да подадат данъчна декларация до 31 март, а юридическите – до 30 април. Предложението е срокът за всички да бъде удължен до 30 юни 2020 г.

Предлага се също отстъпката от данъка за довнасяне на физическите лица да може да се използва до 31 май, а не до края на март. Става дума за 5-процентната отстъпка, използвана при електронно подаване на данъчната декларация и изплащане на дължимите суми.

Удължава се и срокът на отстъпката за местните данъци и такси. Ще могат да бъдат спестени 5% от дължимото, ако бъде направено цялостно плащане до края на юни. Също дотогава се предвижда и удължаване на срока за плащане на корпоративния данък.

Обществени поръчки и концесии
Управляващите от ГЕРБ предлагат също да бъдат спрени всички обществени поръчки. Изключение се предвижда само за търговете, които са свързани с неотложни мерки за живота и здравето на хората, националната сигурност и отбраната. При такъв сценарий могат да се обявяват и други процедури, но това ще става само с разрешението на министъра на финансите.

Вече течащите процедури ще бъдат замразени, което означава, че оценителните комисии няма да разглеждат документите, а фирмите няма да могат да подпишат договори, дори вече да са класирани. Мярката ще бъде в сила до отмяната на извънредното положение, предвиждат предложенията.

Сред внесените от управляващите предложения има и такова за промяна на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Предлага се заради обявеното извънредно положение сроковете на влезлите в сила договори за концесия и наем да могат да бъдат удължени „с подходящ срок до една година“, без да се дължи допълнително заплащане.

Също така по време на обявеното извънредно положение концесионерите и наемателите могат да не изпълняват някои или всички свои задължения по поддръжка на плажовете след отправено мотивирано писмено искане до министъра на туризма и получаване на съответното разрешение.

„Необосновано високи цени“
Опозиционната БСП предлага промени в Закона за защита на потребителите, които да защитят хората от „необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия“. За доказателство ще трябва да бъдат предоставяни записи в касовите апарати или получени по банков път плащания за последните 3 месеца.

Законът за мерките по време на извънредно положение ще официализира въведените в момента ограничения и ще добави нови. Забранено е да се посещават заведения, затворени са търговските центрове, не работят училища и университети. Забранени са и всички масови мероприятия.

www.svobodnaevropa.bg, Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)