Фирма за коли купи и продаде апаратите за хемодиализа

Фирма за продажба на коли е получила и продала апаратите за хемодиализа на болницата в Дупница, а после отделението по хемодиализа е закрито. Сделката е сключена от бившия управител на лечебното заведение Росен Тимчев, обвинен от прокуратурата, че е с фалшива диплома.

[ad id=“225664″]
Тимчев е сключил бартерен договор с фирма „Ауто Леон”: срещу ремонт на покрива на болницата дава два апарата за хемодиализа. Само че, оказва се – болницата не разполага с документи, че е правен ремонт.

„Ауто Леон” пък има адрес в къща, където живеят две ромски семейства. Те не знаят за никаква подобна фирма там, макар че си спомнят за управителя ѝ – Благой Симов. Самият той живеел на адреса преди 15-20 години.

Според търговския регистър основната дейност на „Ауто Леон” е продажба на автомобили. Апаратите за хемодиализа обаче са медицински изделия, за търговия с които е необходимо разрешително от Агенцията по лекарства, каквото „Ауто Леон” няма.

На въпрос как точно е избрана фирмата „Ауто Леон” Тимчев отговаря, че тя не е била избрана, а била „единственият вариант фирма да го направи по този начин”.

На припомнянето, че тази форма няма право да търгува с медицински изделия, казва, че не си спомня такива подробности.

Историята обаче продължава и „Ауто Леон” продава апаратите за хемодиализа на общинската болница в Троян – срещу 10 хил. лв.

Абсурдно, но факт – продажбата е извършена от фирмата един месец преди самата тя да ги придобие от дупнишката болница.

От болницата в Троян обясняват, че са водили разговорите по сделката лично с Тимчев.

„Първо попитах за цената на апаратите, после казах, че искам договор – частично и после цялата сума да платя, той (Тимчев – б.ред.) ми определи цена, която нас ни устройваше, в резултат на което ми беше изпратен този договор. Каза ми, че това е обслужващата фирма”, споделя управителят на МБАЛ – Троян д-р Пенко Бамбов.

Отделението по хемодиализа в дупнишката болница е закрито. След това алтернативата за пациентите е частната болница в града. Здравната каса плаща по 144 лв. на процедура на пациент.

„Много е интересно как всички частни болници искат да разкрият отделения по хемодиализа, а тук е закрито”, казва пред камерата ни временно управляващият общинската болница в Дупница доц. Димитър Недин.

На въпроса как си го обяснява, отговаря „Начертана тенденция(…) Да се отрежат финанси към болницата”.

източник: БТВ


image0 (9K)