Финландия алармира: Русия и Китай са огромна киберзаплаха

Русия и Китай са споменати в доклада на финландските специални служби като източници на киберзаплахи. Документът посочва по-специално, че опитите за кибер влияние, свързани с Москва, засягат държавни организации, предприятия, които си сътрудничат с тях, а също и фирми, свързани с енергийния сектор, съобщава ТАСС.

И двете държави са споменати в доклад на „Супо“, публикуван в понеделник.

„Атаките с помощта на хакерски програми стават все по-малко и по-малко видими от преди, фокусирани са върху компании, които предоставят услуги на обекта на наблюдение, както и други заинтересовани играчи.

Опитите за кибервлияние, свързано с руската държава, включват компании, ангажирани с разработването на стоки и снабдяването с услуги в енергийния сектор“, се казва още в доклада.

Що се отнася до Китай, в документа се посочва, че основният обект на интерес на Пекин е сферата за разработване на продукти и товари, но не се уточнява за какво точно става въпрос. В доклада се съобщава, че във Финландия има десетки служители на чуждестранни разузнавателни служби.

В допълнение към тях всяка година десетки други членове на чужди спецслужби идват в страната, за да изпълняват конкретни задачи. Основните сфери на интереси, посочени в „Супо“, са финландската политика и технология.

Службата подчертава, че специалните служби на чужди държави ще продължат да бъдат активни във Финландия през следващите години. Според ръководителя на „Супо“ Анти Пелтари „технологичното развитие затруднява противодействието на такива незаконни дейности“.

Според доклада на „Супо“ – „кибер-атаките идват по-специално от големи държави, които с помощта на широк кръг от средства се опитват да популяризират своите ползи и да навредят на държавата, която е целта на това влияние“.

Примерите включват информационни кампании, политически натиск, подкопаване на стабилността на границата, използване на икономически трудности и влияние върху решенията в енергийната политика.


image0 (9K)